Konu: Otomatik saatlerimizi elle kuralım mı? Perş. 4 Mart - 7:13
Saatlerin zemberek sistemlerinden bahsederken "Teng" otomatik saatlerin elle kurulması konusunu sormuştu,konuyu biraz açmakta fayda var daha iyi kavramak açısından. Mekanik saatlerde(otomatik ya da kurmalı)kurma işlemini çırçır çark(Winding pinion)yapar.Çırçır ve makara(Clutch wheel)çarkları tij üzerinde hareket eden dişli grubudur.Çırçır çarkın iç kısmı dairesel,makara çarkın iç kısmı dörtköşe olarak yapılmıştır.Makara çarkı tij üzerinde hareket ettiren parçaya baskül(Yoke-Clutch lever)denir.Baskülün arka uzantısı yaylı baskının(tiret yayı)(Setting lever spring) itici gücüyle makara çark,çırçır çark'ı devamlı kavrama da tutar.Saati kurmaya başladığımız da kavrama da olan çırçır çark küçük kurma çark'a(İntermediate ratchet wheel)gücü aktarır,küçük kurma çarkta büyük kurma çarka(ratchet wheel)aktarma yapar.Büyük kurma çarkı vidayla tulumba göbeğine bağlanmıştır.Tulumba göbeği zembereği merkeze doğru toplar.Böylece saati çalıştıracak olan enerji ortaya çıkar.Otomatik ve kurmalı saatler de kurma işlemi kısaca bu şekildedir. Otomatik saatler de rotorla büyük kurma çarkı arasında 4 adet (ETA 2824-ETA 2836 için) çark grubu daha geliyor bu durum da otomatik saati elle kurarken çırçır çark'a ilave bir yük getiriyor.Eğer otomatik saatimiz kullanmamaktan dolayı durmuşsa en fazla 2 yada 3 kez kurulabilir aşırıya kaçmamak gerekir. Bugüne kadar otomatik saati elle kurarak yapılmış bir hata görmedim fakat ETA 2892A2 kalibre de kırık çırçır çark durumu çok gördüm,bunun nedeni nedir tam olarak bilmiyorum.Hoşçakalın... https://2img.net/r/ihimizer/img25/1069/dsc0754w.jpg
En son Valjoux tarafından Perş. 4 Mart - 7:24 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
Valjoux
Konu: Geri: Otomatik saatlerimizi elle kuralım mı? Perş. 4 Mart - 7:18
Yukarı da fotoğrafların açıklamalarını pas geçmişim; 1.Foto;makara ve çırçır çarkın makinadaki konumu, 2.Foto;çırçır çark, 3.Foto;makara ve çırçır çarkın tij üzerindeki kavrama durumu, 4.Foto;makara çark.
teng
Mesaj Sayısı : 5338 Kayıt tarihi : 04/07/09 Yaş : 68 Nerden : İstanbul
Konu: Geri: Otomatik saatlerimizi elle kuralım mı? Perş. 4 Mart - 7:57
Ben de çarkların çok hızlı döndüğü ve saatin yıprandığı şeklinde bir bilgi almış, ama başka yerde böyle bir açıklama bulamadığım için şüphede kalmıştım. Epeydir aklımızı kurcalayan bir konuyu aydınlattığınız için teşekkür ederim
Eta dışındaki mekanizmaların (Miyota vb ) kurulabilmesinin sebebi de bu olsa gerek.
Axiaziz
Konu: Geri: Otomatik saatlerimizi elle kuralım mı? Perş. 4 Mart - 11:26
Gene şahane bir başlık olmuş.
@Valjoux
watcher Admin
Konu: Geri: Otomatik saatlerimizi elle kuralım mı? Perş. 4 Mart - 22:02
Foruma okumak ve bilgi amacli giren cok uyemiz var, belki simdilik yazi ile katilamiyorlar ama forumdaki bilgi zenginligi konusunda gorusler aliyorum sik sik. Bir giren forumu birakamiyor ve daldan dala bilgiler icinde ucuyorlar. Tami tamina bu tur tepkiler aliyorum.
Valjoux kardesim tesekkur ediyoruz, bunlar somut gercek ve degerli bilgiler
Valjoux
Konu: Geri: Otomatik saatlerimizi elle kuralım mı? Cuma 5 Mart - 6:26