5 Şubat 2006 tarihli Aydınlık Dergisi
''SAAT KULESİ''NE ''KİLİSE ÇANI'' KULESİ DEDİLER
Aziz Nesin'lik hikaye!
Koskoca Saat Kulesi oldu kilise çanı kulesi! Osmanlı'nın tipik Hükümet Konağı da Kültür Bakanlığın'dan tescilli kilise! Sekiz yıl sonra hata kanıtlandı ama tarihi kule ve bina restore edilemiyor. Sebep: İmam Hatip Lisesi olarak kullanılması! Kule ve binanın geleceği merak konusu... Elazığ Maden İlçesi'nde Aziz Nesin'lik bir hikaye...
1994 yılında, Elazığ'a bağlı Maden İlçesi'nde bulunan ve günümüzde İmam Hatip Lisesi kullanılan Eski Hükümet Konağı ''kilise'', Hükümet Konağı'nın yanında bulunan tarihi Maden Saat Kulesi de ''kilise çanı kulesi'' olarak tescil edilip, koruma altına alındı. Tescilleyen, Kültür Bakanlığı.
Aradan sekiz yıl geçtikten sonra, 2002 yılında, aratırmacı-yazar Lütfi Ergene'nin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne başvurunca bu tarihi hatadan dönüldü. Kültür Bakanlığı eski tescil kararlarını iptal ederek, yeni tescil kararı aldı. 11 Nisan 2002 tarihli yeni karara göre; bu kulenin ''saat kulesi'' olarak tescil edilmesine, ''kilise'' olarak tescil edilen iki katlı binanın ise Osmanlı döneminde inşa edilen ''Resmi Hükümet Konağı'' olarak tescil edilmesine karar verildi.
SAAT KULESİ YOL SAYILDI
Bakanlık, Elazığ Maden İlçesi'nde bulunan tarihi eserlerimizi kilise ve kilise çanı kulesi olarak tescillemekle kalmayıp, bu tarihi eserlerimizi yok saydı. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yayınları arasında yer alan ''Anadolu Saat Kuleleri'' yayınında saat kulesinin yok olduğu ve bulunduğu yerin, yol olarak gösterildiği ortaya çıktı. Konuyu kamuoyuna duyurmak için Gelincik adlı bir dergi çıkaran Lütfi Ergene, bugünkü Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Sadık Tural'a durumu anlattığını ve ''düzelteceğiz'' sözü aldığını belirtiyor. Ergene, buna karşın hatalı kitapçığın hala yayında olduğunu söyledi. Lütfi Ergene, ''aradan 8 değil 18 yıl geçseydi, o dönemi hatırlayan insanlar da kalmayacaktı ve tarihi eserlerimiz yok olacaktı'' dedi.
İMAM HATİP LİSESİ OLUNCA RESTORASYON YAPILMADI
1899 yılında yapılan Maden Saat Kulesi en son 1953 yılında onarıldı. Harabe halindeki Saat Kulesi ve Eski Hükümet Konağı'nın restore edilmesi için 15 Eylül 2005 tarihinde, Lütfi Ergene'nin yaptığı başvuru ise ilginç bir şekilde reddedildi. 2002 yılında saat kulesi ve binayı ''korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı'' olarak yeniden tescilleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce, Lütfi Ergene'ye gönderilen yazıda şöyle denildi: ''Söz konusu tescilli taşınmazların, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne tahsisli olması sebebiyle, Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır''. Çünkü söz konusu bina İmam Hatip Lisesi olarak kullanılmaktaydı. Böylece, tarihi Saat Kulesi ve Hükümet Konağı'nın restorasyonu da yapılamadı.