Arkadaslar,
Sundugumuz tasarimlarin dagilmasi ve herkesin kendine gore bir gorus belirtmesinden sonra buraya bu basligi acmam gerektigini dusundum.
Forum olarak saat imal etmek uzere yola cikiyoruz, ama saatlerimizin ana temel niteliklerini oncelikle belirlememiz gerekiyor.
Yine ayni sekilde butce, fiyat, kalite niteliklerini en optimum bileskende tutarak ortaya saatler cikarmamiz gerekiyor.
Ortaya cikan fiyatlarda hepimiz soyle veya boyle, suradan veya buradan bir saat alabiliriz.
Forum saatinin disaridan ayni butce ile alabileceklerimizden farkli olmasi gerekiyor.
Saatin tasariminda hepimiz rol alarak oncelikle buna bir ortak zevk ruhu katilmis oluyor.
Saatimizi baska ulkelerde yapilmayan, bize ozgu gecmisimize atifta bulunan temalar yaparak, gecmisimizden bir ruh katiyoruz.
Bazi detaylar kullanarak, dunyada daha once yapilmamis bazi seyler yapiyoruz, mesela nusrat modeli dunyada osmanli rakami tasiyan tek dalgic, hezarfen dunyada ilk defa onlu arkali turkce kullanilan ilk saat, navitimer dunyada ilk defa sugecirmez bir navitimer, rakamlarimiz, osmanlidan beri ilk defa ust duzey saatte kullanilmasi vs vs.
Tum bunlar da tasarima ve kolumuzda tasiyacagimiz saate bir ruh katiyor.
Begeniriz begenmeyiz, aliriz almayiz, bu baska birsey ama sadece kendi istegimiz dogrultusunda olsun yoksa almam dersek, ayni zevki tasimayan farkli dusunen bir diger arkadasimiza da ben de benim istedigim gibi olmazsa almam deme hakkini doguruyoruz.
Bence amacimiz, almayacak bile olsak tasarima beraberce ruh vermek yukaridaki hepimizin paylastigina inandigim kriterler icinde bir saat yapmak olmali.
Biz blancpain'in bir alt kalitesini ucuza dusurmek amaci ile saat yapmamaliyiz.
Blancpain kalitesinde olmali ama saat bize, kulturumuze ozgu olmali yoksa blancpain'in ust duzey bir replikasi veya benzeri olmamali.
Soyle dusunun: Kolunuzda bir patek var, 30 bin € degerinde. Bir arkadasiniz gordu ve cok begendi, maddi durumu da cok iyi, cok begendiyse gider bir saat sonra aynisindan koluna takar, degilmi? Bunu cok rahatlikla yapar.
Ayni arkadasiniz hezarfeni kolunuzda gordu ve cok begendi, gidip nereden isterse arasin, ne kadar para cikarirsa cikarsin ayni saati hatta uzaktan yakindan benzerini bile almasi mumkun mu?
Iste saatlerimize bu ozelligin kazandirilmasi gerektigini dusunuyorum.
Saat hem bir sanat hem de kultur isi.
Biz kolumuzda nusrat'i tasirken, nusrat amca ismini degil, bir canakkale savasini, batan dev gemilerin hatirasini, kahraman mayin gemisini, murettebatini, canakkalede patlayan toplar, infilak eden gemilerin anilarini, seslerini ruhlarini tasiyor olacagiz. Yoksa maksat yaw hadi bi saat yapalim bir de soyle cazip ve cillop bir moda isim bulalim degil.
osmanli rakamlarini pek tutmuyor gorunuyoruz, cunku bence henuz cogumuz daha normal saatlere doymadik ki biraz farkli saatlere de yonelelim ama ben hezarfeni ve avicenna'yi yabanci fransiz ve isvicre forumlarinda hafiften bir resimle citlattigimda muthis olumlu tepkiler geldi ve projeye katilma teklifleri geldi.
Hezarfende kimseyi almadim ama yeni projelerde projelerimze katilacak onlarca yabanci forum uyesi oldugunu biliyorum, yani ben kendi basima cevremde ve yabanci forumlarda projeye katilacak en az 50 kisi civari oldugunu biliyorum.
Bu arada cap ile ilgili sikintilarimiz var.
Hazir kasa gecen seferki gibi oyle hemen bulunan birsey degil, yani ust duzey kasalardan bahsediyorum, yoksa 30$ ebay'de satilan cin kasalarindan bahsetmiyorum.
Kasa bulunsa bile bu arada kullanacaginiz makine ve kadran ile kompatible olmasi gerekiyor ki bu durumu daha da zorlastiriyor.
Biz de buna onlem alarak daha once bahsettigim gibi, bir olcude porsche cayenne ve ww touareg modelinin ayni sasiyi kullanmasi tarzinda 42mm bir ana sasi tasarladik, bu kasa sasisinin uzerine, icine girecek makineye gore alt kapak eklenip modele gore ust bezel ve cam eklenip saatin ortaya cikmasi sozkonus cunku kasa siparisi verdiginizde en az 300-500 adet yaptirmak zoriundasiniz, isvcirede yapilacagi icin adet fiyatlari oldukca yuksek, yani 100 adet yapacagimiz bir saat icin 300 kasa yaptirip kalan kasalari ne yapacagiz diye kara kara dusunmektense yukaridaki optimum cozumu bulduk.
mesela Nusrat, savarona ve avicenna ayni kasayi paylasabilir, o zaman her modelden yuzer adet yaparak optimum kasa kullanimini gerceklestirmis oluruz.
Fiyatlar acisindan cok bunaldim, cunku bir yandan ureticiyi sikistiriyorum asagi cekilsin diye diger yandan sizlere fiyatin neden boyle oldugunu anlatmaya calisiyorum.
Ureticiden ust sinif malzeme istiyorum fiyat buna gore cikiyor ama sizler alt sinif saatlerin fiyatlarindan hareket ediyorsunuz. O zaman iki arada kaliyorum, ureticiye kaliteyi dusurmesini soyluyorum onlar da beni nazikce cin'e gondermeye kalkiyorlar. Ben burada isvcire imalati uzerine epey deney kazandim ama cin ile hic irtibat kurmadigim icin bilgilerim cok yuzeysel ama emin oldugum tek sey fiyatlar asagi kalite ile cok ucuza gelebilir ama siparis adetinin binleri bulmasi gerekir.
Asagi kalitelerle oynarsak zararli cikariz, cunku ucuz bir cin saatini kisisellestirmek icin ek masraf yapariz, yani 50€ degerindeki bir saate ek olarak 50-100€ masraf yapip kolumuza 50€ degerinde bir saat takariz ama obur turlu belki 600-900€ bir saate verecegiz ama kolumuzda 5-7 bin€ degerinde bir saat tasiyacagiz.
Ve ayni saati bir baskasi 7 bin euro vererek bile bulamayacak cunku bir yaptigimizi bir daha yapmayacagiz ve her yaptigimizi limitli yapacagiz.
Simdilik aklima gelenler bunlar, ilham geldikce yazarim