| Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar | |
|
+6BR-02 bluetime kani watcher barett Valjoux 10 posters |
Yazar | Mesaj |
---|
Valjoux
| Konu: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Ptsi 20 Eyl. - 6:10 | |
| Forum üyesi bir arkadaşımız kol saati zembereği'nin nasıl çıkarıldığını farklı bir başlık altın da sormuştu,ben de bu başlık altın da UT 176 makina'yı örnek alıp fotoğrafladım buna göre anlatmaya çalışacağım,farklı modellerde değişik açma teknikleri kullanılabilir. Tulumba;zemberek,tulumba göbeği,tulumba kapağından oluşur,saatin çalışması için gerekli güç burada toplanır ve çarklara aktarılır.Tulumbayı yerinden çıkardıktan sonra,tulumba göbeğinden çiftin arka kısmıyla(foto 3)tulumba kapağını dışa itecek kadar baskı uygulanır(foto 4) tulumba kapağı yerinden çıkınca sıra tulumba göbeğine gelir.Tulumba göbeği'nin tırnağı zemberek tarafından kavranmıştır,tulumba göbeğini çift yardımıyla zemberekten kurtarır,dışarı alırız.Bundan sonra zembereği tulumba'dan çıkarmak kalıyor.Burada çok dikkatli olmak gerecek,öncelikle sol elimizin orta,işaret ve baş parmağını bir sehpa gibi kullanıp tulumba'yı orta parmağımıza yerleştirip işaret ve baş parmağımızla tulumbayı kavrayıp çiftle zembereğin tulumba göbeği boşluğundan ilk kat dışarı alınıp baş ve işaret parmaklarıyla sıkıca tutulur,zemberek parmakların yardımıyla kontrollü şekilde yerinden çıkartılır.Temizlik işleminden sonra zemberek tulumbaya ya zemberek toplama aparatı ya da elle olur.Elle yapılacak işlemde mutlaka parmaklık kullanmak gerekir zembereğin üzerinde parmak izi kalmaması için bu durum çok önemlidir.Zembereğin,tulumba göbeğiyle doğru şekilde çalışması için toplanma yönünün tespitine dikkat edilmelidir yoksa zembereği tekrar sökmek zorunda kalabiliriz.Zembereğin tırnağı(foto 8) tulumbadaki yerine oturtulur ve yavaş yavaş içe doğru toplanmaya başlar ilk katı yerleştirdikten sonra bu işlem zemberek tulumba'nın tamamen içine toplanıncaya kadar devam eder burada da dikkat edilecek nokta zemberek tırnağını yerleştirirken fazla güç uygulayıp tırnağı kırmamaktır.Tulımba göbeği yerine takılır.Zemberek,zemberek gresiyle yağlandıktan sonra tulumba kapağı tulumbaya yerleştirilir kapağa iki noktadan uygulanacak baskıyla kapağın kapanış sesini duyarsınız,tulumba göbeği alttan ve üstten yağlandıktan sonra işlem tamamlanmış olur. | |
|
| |
barett
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Ptsi 20 Eyl. - 9:44 | |
| ustat tesekkurler gercekten fotolarla anlatim guzel olmus .eline emegine saglik | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Ptsi 20 Eyl. - 9:49 | |
| Valjoux ustad yine 12'den vurmus tesekkurler | |
|
| |
kani
Mesaj Sayısı : 24 Kayıt tarihi : 11/01/10 Yaş : 39 Nerden : ERZURUM
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Ptsi 20 Eyl. - 19:40 | |
| ustam çok teşekkürler gerçekten hoş bir anlatım olmuş eline sağlık | |
|
| |
bluetime
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Salı 28 Şub. - 13:17 | |
| Çok güzel bir çalışma ellerine emeğine sağlık.Teşekkürler... | |
|
| |
BR-02
Mesaj Sayısı : 408 Kayıt tarihi : 20/02/11 Nerden : Federal Almanya
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Salı 28 Şub. - 20:35 | |
| Cok güzel ve bilgilendirici bir anlatim olmus, emegine saglik sayin Valjoux ustam..... | |
|
| |
frown
Mesaj Sayısı : 403 Kayıt tarihi : 16/12/10 Yaş : 48 Nerden : İstanbul
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Salı 28 Şub. - 20:37 | |
| Üstat ellerine sağlık, yine çok aydınlatıcı olmuş. Ayrıca benim bir sorum var; Zembereğin yağlanması gerektiği hangi belirtilerle ortaya çıkar? | |
|
| |
asymptote
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Salı 28 Şub. - 23:41 | |
| Usta anlatımı olmuş.. Saat parçalarının altında rodico görünce hemen fotoğrafın size ait olduğunu anlıyorum | |
|
| |
Valjoux
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Çarş. 29 Şub. - 0:18 | |
| @ frownma, saat genel bakım'dan geçeceği zaman yağlanması gereken parçalar arasında zemberek te var,o yüzden zembereğin ayrıca yağlanması gerektirecek bir durum pek söz konusu değil. @asymptote, | |
|
| |
borahan Admin
Mesaj Sayısı : 977 Kayıt tarihi : 28/12/09 Yaş : 47 Nerden : İstanbul
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Çarş. 29 Şub. - 7:20 | |
| Ustad bilgi icin tesekkurler hemen siteye ekliyorum | |
|
| |
MrWrong
Mesaj Sayısı : 317 Kayıt tarihi : 19/01/10 Yaş : 36 Nerden : İstanbul
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Çarş. 29 Şub. - 22:19 | |
| Elinize sağlık güzel anlatım olmuş. | |
|
| |
barett
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Çarş. 29 Şub. - 23:24 | |
| - frownma demiş ki:
- Üstat ellerine sağlık, yine çok aydınlatıcı olmuş.
Ayrıca benim bir sorum var; Zembereğin yağlanması gerektiği hangi belirtilerle ortaya çıkar? zemberigin yag ihtiyacini yagsizliktan paslanip kirildiginda anlasilir yag ,zemberek yayinin calismasindan ziyade okistlenmesini onlemek icindir. | |
|
| |
frown
Mesaj Sayısı : 403 Kayıt tarihi : 16/12/10 Yaş : 48 Nerden : İstanbul
| Konu: Geri: Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar Çarş. 29 Şub. - 23:25 | |
| | |
|
| |
| Tulumba ve Tulumba'yı Oluşturan Parçalar | |
|