Konu: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Çarş. 13 Ekim - 12:04
su geçirmez saatler nasıl test edilir? cevabı bu video'da... testi su kullanmadan yapıyorlar...
burbank
Mesaj Sayısı : 1474 Kayıt tarihi : 11/09/10 Yaş : 51 Nerden : İstanbul
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Çarş. 13 Ekim - 20:25
Zaten benim bildiğim wr sadece saatin suda kalması ile ilgili değil üzerindeki basınç ile ilgili de olabiliyor. Yani üzerine uygulanan basınç ta önemli. Bazı saatlerde zaten bar, atm gibi basınç değerleri yazar. Her 10 metrede 1 atmosfer daha basınç oluşur denizde. Mesela duş yaparken de eğer duş ahizesini çok açıp saat üzerine tutarsan belirli bir basınç oluşur.
Kasanın, camın basınca dayanıklılığa da önemli yani. Mesela NASA aya insan gönderirken dışarıdan seçtiği saatlerden Longines (modelini unuttum), Rolex Daytona ve Omega Speedmaster'ı seçmiş. Bu saatlere sıcaklık, nem, basınç vb pek çok extreme koşullara uygunluk testi yapmış. Sonuçta bütün testlerden Omega Speedmaster başarıyla geçmiş. Rolex Daytona basınç testinde yamulmuş ve nem geçirmiş, Longines'inde basınç testinde camı uçmuş
burbank
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Çarş. 13 Ekim - 20:30
Beni de bu konuda tedirgin eden başka birşey var. Acaba saatlerini bakıma götürenler de dikkat ediyor mudur, Saatlerin bakımı sırasında su geçirmezlik contası değiştirilip wr testi yapılıyor mu saatçiler tarafından? Bu beni hep tedirgin etmiştir
GAREZ
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Çarş. 13 Ekim - 20:32
OMEGA servisi değiştirip test ederde diğer markalar şüpheli...
burbank
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Çarş. 13 Ekim - 20:40
İşte NASA'nın testiyle ilgili bilgiler;
In 1962, NASA decided to equip the astronauts of its future Gemini programm with a highly accurate, legible, resistant and reliable wrist chronograph.
Donald K. Slayton, head of the flight Crew Operations , took action to select the chronographs :
For the purpose of comparison tests, NASA purchased chronographs different brands from Corrigan's, a large retailer in Houston, Texas the following watches where purchased : Elgin, Benrus, Hamilton, Mido, Piccard, Omega, Bulova, Rolex, Longine and Gruen. Of theses only 3 where selected for the comparative evaluation testing :
Longines, Omega and Rolex (Omega movement : Omega 321 , Rolex movement : Valjoux 72 , Longines : Longines 13 ZN)
9 June 1965
1965 first qualification program ::
High temperature: 48 hours at 71º C followed by 30 minutes at 93º C. This under a pressure of 0,35atm and relative humidity not over 15%.
Low temperature: Four hours at -18º C.
Temperature-pressure: 0,000001atm and temperature raised to 71º C. Temperature then lowered to -18º C in 45 minutes and again raised to 71º C in 45 minutes. This cycle was repeated fifteen times.
Relative humidity: 240 hours in relatuve humidity of at least 95% and at temperatures varying between 20º C and 71º C. The steam had a pH value of between 6,5 and 7,5.
Oxygen atmosphere: Exposure to 100% oxygen atmosphere at a pressure of 0,35atm and a temperature of 71º C for 48 hours.
Shock: Six 11 millisecond shocks of 40g each in six different directions.
Acceleration: Linear acceleration from 1g to 7,25g within 333 seconds.
Decompression: 90 minutes in a vaccum of 0 10-6 atm and a temperature of 71º C and 30 minutes in the same vaccum but at a temperature of 93ºC.
High pressure: Exposure to 1,6atm for one hour.
Vibration: Three cycles of 30 minutes (lateral, horizontal and vertical), the frequency varying from 5 to 2000cps and back to 5cps in 15 minutes. Average acceleration per impulse 8,8g.
Acoustic noise: 130dB over a frequency range from 40 to 10000Hz for 30 minutes
Results of the tests :
Omega Speedmaster : gained 21 minutes during decompression test and lost 15 minutes during the acceleration test , the luminescence of the dial was lost during the test
Rolex Daytona : stopped running on two occasions during the relative humidity test and during the high pressure test when the sweep second hand wraped and press against the other hands
Longine Wittnauer : Crystal warped and disengaged during the high pressure test , same fault occured during the decompression test
Final conclusion : the Omega chronograph performmed satisfactorily.
Valjoux
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Çarş. 13 Ekim - 22:37
Su testi'nin üretim aşamasında yada belirli bir proje için yapılan test aşaması'nın nasıl olduğu saat tamirciliği'nin dışında olan bir konu.Su testi yapan makinaları üreten dünya da bir kaç marka var (Sigma,Witschi,Elma,Bergeon).Bunlar da sulu ve kuru olmak üzere tasarlanıyor.Hepsinin de belli bir bar'a kadar test etme kapasiteleri var.İnsan'ın aklına hangisi daha iyi sorusu geliyor. Pratikte su testi'nin yapılması şöyle; Bakım yada pil değişimi için servise gelen saat bütün işlemler bittikten sonra su testine girer.Saat önce kuru olan test makinasına girer burda herhangi bir aksilik çıkmazsa testi geçmiştir fakat saatin su aldığı ortaya çıkarsa kuru makinalar da suyun nerden aldığı belli olmadığı için tekrar sulu test makinasına girmesi gerekir.Burda saate nerden su girdiği tesbit edilir ve gerekli müdahale yapıldıktan sonra tekrar test edilir.
Su testi özetle bu şekilde oluyor.
burbank
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Perş. 14 Ekim - 2:09
O zaman mesela scuba saatimizi bakıma götürdüğümüzde conta değişiminden sonra su geçirmezlik testi yapılmayacak mı?
Ben yurtdışı forumlardan birisinde okumuştum, eleman black monster'ı aldım bizim saatçiye götürdüm, onda bir cihaz var onunla test etti, 200 m wr saat testte 300 m'ye kadar dayanıklı çıktı şeklinde özellikle bu modeli övüyordu.
Tabii benim burada demek istediğim adam yerel saatçisinde de bu testi yaptırıyor. Üreticilerde daha profesyonel ve büyük olanları vardır ama saat bakım firmalarında da test edecek standardlarda bir makinenin olması gerekmez mi?
Valjoux
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Perş. 14 Ekim - 2:31
Dalış saatlerinin tamamı pil değişimi ya da bakımdan sonra su testine girmek zorun yoksa istenmeyen sonuçlar doğabilir.Servislerin çoğunda su test aletleri vardır ve su geçirmez saatleri mutlaka test ediyorlardır emin olmak açısından saatinizi bıraktığınız yere su testi yapıp yapmadıklarını sormanızda fayda var.
Ben üretim aşaması derken,saatin kasa çapına uygun cam kalınlığı,arka kapağın kapanma şekli gibi seçenekleri söylemiştim.
burbank
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Perş. 14 Ekim - 3:07
Yani o saatlerin kendi servislerinde mi var o zaman? Yani belirli bir markanın servisi olmayan saat ustaları bunu yapmaz mı diyorsunuz? İşte insan tedirgin oluyor. Daha henüz otomatik bir saate bakım yaptırtmadım. Elimdekilerin de vakti gelmedi. O yüzden soruyorum. Pilli swatchlarımda ise scuba olanlar da dahil bayilerinde genelde pil değiştiriyorlar, conta değişiminin gerekli olduğundan doğru düzgün haberleri yok çoğunun, ellerinde saate uygun conta olduğundan bile şüpheliyim.
GAREZ
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Perş. 14 Ekim - 3:11
burbank demiş ki:
Yani o saatlerin kendi servislerinde mi var o zaman? Yani belirli bir markanın servisi olmayan saat ustaları bunu yapmaz mı diyorsunuz? İşte insan tedirgin oluyor. Daha henüz otomatik bir saate bakım yaptırtmadım. Elimdekilerin de vakti gelmedi. O yüzden soruyorum. Pilli swatchlarımda ise scuba olanlar da dahil bayilerinde genelde pil değiştiriyorlar, conta değişiminin gerekli olduğundan doğru düzgün haberleri yok çoğunun, ellerinde saate uygun conta olduğundan bile şüpheliyim.
swatch açılmadığından onda sorun yok... sadece pil bölümü açılıyor...
burbank
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Perş. 14 Ekim - 3:31
Olur mu, orada da bir kapak ve içinde küçük bir conta var. Geçen sene eski model olan ama sıfır olarak aldığım 200 m wr modeli vardı mesela, model ismi "ratrack". Şu saat; [imghttps://2img.net/r/ihimizer/img209/7838/144785100428142142swatc.jpg[/img]
Aldıktan sonra bayide pil taktırırken contaya bakmayacak mısınız dedim, yok swatch'lar su geçirmez gerek yok dendi, kullanmaya başladıktan kısa süre sonra saat buğu yaptı, Açınca gördük ki pil kapağının iç kısmı conta ıslanmış, mekanizma da hafiften paslanmaya başlamış bile.
burbank
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Perş. 14 Ekim - 3:32
Pardon yükleyememişim saat bu;
burbank
Konu: Geri: su geçirmez saatler nasıl test edilir? Perş. 14 Ekim - 3:37
Yani demek istediğim biz bu saatleri alıyoruz, scuba olsun kaliteli olsun diyoruz ama bakım aşamasında sen takip etmezsen genellikle satış sonrası hizmet noktasında pek ilgi ve farkındalılık göremiyorsun. İnsan tedirgin oluyor acaba ben söylemezsem şunu da şunu da kontrol etmezler mi diye. Ama senin söylemediğin şeyleri bile farkederek bularak yapan itinayla teslim eden ustalar da vardır. Belki tecrübesi olanların "Be şuradaki şu servise götürüyorum, ilgili ve güvenilirler" şeklinde bir bölümde paylaşması bizler için de çok iyi olabilir.