Merhaba arkadaslar,
saat severlerin heyecan ve ilgiyle izleyip okuyacagi (umarim) kisa bir anlatim sunayim dedim. Yukaridaki tabiri ben tercüme ettim türkcede böyle mi deniyor bilmiyorum.
Ustalarimiz yanlisim olursa düzeltsin lütfen.
Hepimizin bildigi üzere carklilari tutan direklerimiz vardir. Bu direkler ne kadar güzel ve hassas ayarlanmis sa saatimizde o kadar dayanikli olucaktir. Bu driekler genelde kirmizi rubin tasindan olusan aksama oturtulmak üzere minimum asinma (yaglanmayla) saglanmakta, böylece saatimizde senelerce yürümektedir. Yaglarin kurumasi ile asinma baslamakta bu direk uclarida hasar görmektedir. Yenilenmesi veya parlatilmasi gerekmektedir. Tabii son dönemlerde kimse bu islerle pek ugrasmiyor, ama bazi durumlarda lazim olabiliyor. Hazir parcasi bulunamiyan veya yeni yapilmasi durmunda ustalarimizin kullandigi bir aletdir. Sizede bir nebze olsun saatcilik ve bununla teferuati hakkinda bilgi vericek, göz nuru, sanati ve meslegin zorluklari hakkinda bir nebze bilgili olmanizi saglayacagini umuyoum.
Asagidaki alet bir cok saat ustasini atölyesinde bulunmaktadir. Iki versoyunu size tanitmak istioyurm.
Mengeneye kistirilacak ana mekanizma ve degisk büyüklükteki broslardan olusan makinemiz,(degsk büyüklüktedi diekler icin ayriayri) el gücü ile calismaktadir.
Makineyle calisabilmemiz icin makinemizi bir mengeneye skistiriyoruz,
Diregimize uygun brosu secip makinemize takiyoruz, resimde görülen araliga carkli veya caksiz diregimizi yerlestirip, parlatma cubugu ile hafif baskiyla diregimizin ucunu parlatiyoruz, resimlerde direk yoktur.
ipi cekmek süretiyle dönmeyi sagliyor, ve diregimizi parlatiyoruz. En ufak bir hatanin tam yüzde yüz yuvarlak olmiyan bir drek olmasindan dogacak aksam bozuklugunu herhalde tahmin edebilirsiniz, el aliskanligi ve maharet burda basliyor......
Ikinci aletimizde bu el aliskanligi az olan ve tam milimetrik calisma saglamamiza yariyan diger alet.....
Bu alette ilave olarak bir parlatici disk, ve milimetrik ölcme kadrani vardir.
Calisma prensibi yukarida anlatilan alet ile hemen hemen aynidir. Milimetrik hatasiz calisma saglamasi acisindan devamli tercih edilenidir. Hatayi mümkün oldugunca sifira indirebilmemiz acisindan.
Asagida calismasini ve diregin tutmasini en iyi sekilde anlicaginiz, bir resim.
direk uclarini parlatmak icin parlatma diski yavasca uca dogru indirilerek, milimetre kadrani kontrolü ile parlatilir.
milimetrik kadranveya tako....
keyifli seyirler dilerim.