Değerli Forum Dostlarım,
Sizler ile paylaşmak istediğim bazı düşüncelerim var. Ben son zamanlarda eski saatlere ilgi duymaya başladım. Aslında hep ilgi duyardım ama almaya ve takmaya başladım desem daha doğru olur. Bir süredir kolumda kurmalı saatim var. Resimlerini görmüşsünüzdür. Markası Kienzle, markanın hatırası büyük benim için, o yüzden aldım zaten. Hergün saatimi kurmak büyük bir keyif benim için. Kolumda ki saatim;
Birkaç marka ve model var almayı çok istediğim. Kısmet ise zaman içerisinde toparlayacağım. Bu arada ben günlük olarak kullanmak istiyorum saatlerimi. O yüzden kondüsyon olarak üst düzey saatleri seviyorum. Bana kalsa eski saatler günümüzde ki saatlerden daha şık daha güzel. Şu aşağıda ki saatlere bakın arkadaşlar, ben tek kelime ile hayran kalıyorum.
Dostum parabellum p08 ile biraz sohbet ettik. Sağolsun değerli bilgilerini esirgemedi benden. Sorularımı cevapladı, açıkladı. Ama aynı zamanda bazı şeyleri tekrar düşünmemi sağladı. Anladım ki bu Vintage saatleri başlı başına bir dünya. Öyle gözüktüğü kadar basit değil.
Nedir bu “Vintage” Eski demek galiba. 10 tane ingilizce sözlüğe baktım birebir anlamı yok. 50 tane anlam çıkıyor yarısı üzümle ilgili zaten.
Ama diğer mantıklı anlamları birleştirdiğimde “eski” “klasikleşmiş” gibi ifadeler karşılaştım çoğunlukta. Bu da zaten yeterli derecede açıklayıcı oldu.
Şu eski saatlere bir bakalım. Neler var neler… Eski her tarafı kir pas içerisinde ki saatlerden tutun hiç kullanılmamış saatlere kadar görebiliriz. 50 TL ye vintage saat bulabiliyoruz ama binlerce TL değerinde ki saatlerde var. 30 senelik saatlerde var 60 senelik saatler de var. Kurmalı saatlerin yanında pilli vintagelerde var. Kısacası nasıl bir saat arıyorsanız kesin vintage olanı vardır.
İşin en zor kısmı ayırt etmeyi bilmek. Veya düzeltiyorum benim gibi o teknik bilgiye sahip olmayan kişiler için en zor kısmı diyelim. Bir arkadaşım genel olarak şöyle açıklamada bulundu bana. Fakültede ilgili bir dersin hocası söylemiş. Günümüzde maddi değeri olmayan birşeyin 50 sene sonra da değeri olmaz. Biraz düşündüm mantıklı geldi. Saatler için özel söylenmiş bir şey değil. Antikalarla ilgili genel bir görüş. Şu anda bazı vintage saatler 50 usd ye satılıyor. Geçmişe dönüp bu saatlere baktığımızda popüler olduğu zamanda da çok ucuz olduğunu görüyoruz. Ama bir Vacheron, PP, Rolex vs. bilmem kaç sene geçip vintage olduğunda da diğerlerine göre daha pahalı olacaktır. Neyse bunlar benim düşüncem…
Vintage saatlerde fiyatlar neye göre belirleniyor anlamak benim için zor. Marka, model, makine, temizlik, orjinallik vs. O kadar çok kıstas varki çık çıkabilirsen işin içinden. Aynı saati 200 usd ye satanda oluyor 700 usd ye satan da oluyor. Acaba ucuz satan çok kötü durumda mı yoksa pahalı satan kazık fiyat politikası mı güdüyor?
NOS diye satılan bir saat gördüm yurt dışında sonra baktım arka kapağında ki yazılar yok olmuş gibi. Yani polisaj yapılmış diye anlıyorum bunu. Ama NOS demek kullanılmamış demek değil miydi?
Sandık malı çil diye satan kişiler görüyorum. Saatlerin içine bakıyorum savaştan çıkmış gibi nasıl sandık malı? Bir saat görmüştüm çok temiz gözüküyordu. Sevgili dostumuz parabellum p08 e gösterdim. Bir anlattı saatin durmunu bana şaşırdım kaldım. Rotor, rulman, çark başları, pandül vs. Saati yorgun buldu genel olarak. Oysa ki makine parlıyordu, bende aman kaçırma NOS bu saat falan diyecek diye bekliyordum.
Ben ne çıkardım bütün bulardan, Saatleri çok sevmek, markaları tanımak, piyasayı az çok bilmek, kaliteli kalitesiz kestirebilmek farklı şey bu işi bilmek farklı şey. Olayın özü bu. Ve fabrikadan bayiye gelmiş, içi hiç açılmamış kaliteli, bir markanın sıfır saatinde bu bilgilere çok ihtiyaç duyulmayabilir. Misal bir x marka saat eta 2824 kullanıyordur. Tamam İsviçre menşeili çok güzel ve kaliteli bir saat. Özelliklerini web sitesinden öğrenirsin hiç birşey bilmiyorsan. Oldu bitti. Sonuçta sıfır bir Tag Heuer, Longines vs. yetkili bayiden alıyorsan korkacak bir şey yok. Kullanılmış eski saatleri parlatıp satmıyorlar. En kötü ucuz alamazsın. Ama 50 – 60 senelik bir saatte böyle olmuyor. Sen bileceksin, anlayacaksın, bakacaksın.
Karar verdim ki Vintage saat seçmek, bulmak, almak kolay değil. Bilen birisinden tavsiye almak en doğrusu olacak. Bu konu hakkında ki düşünce ve tavsiyeleriniz söylerseniz sevinirim dostlar. Hele Vintage saatleri rahatça inceleyebileceğim ve beğendiğim olursa maddi manevi güvenerek alışveriş yapabileceğim bildiğiniz yer veya isimler varsa makbule geçer. Ben bir kere iç bedestendi galiba seneler önce orayı gezdiğim hatırlıyorum. Ama referans olmadan, işinde ustası olmadan güzel bir alışveriş yapabileceğime inanmıyorum.
Sevgiler,