Türk Saatforumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Saat Forumu-www.turksaatforumu.com - Saatlerin Hyde park'ı-Saat Sohbeti

AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Bir saat koleksiyoncusundan

2 posters
YazarMesaj
watcher
Admin
watcher

Bir saat koleksiyoncusundan Empty
MesajKonu: Bir saat koleksiyoncusundan   Bir saat koleksiyoncusundan Icon_minipostedPaz 5 Tem. - 23:16

kisaca anlatayim, daha genis bir zamanda uzunca yazarim

Saatlerim bir odayi tamamen mesgul ediyor, hanim da surekli odayi kurtarmak icin dirdir ediyor ama anlasip gidiyoruz iste. Ozellikle onu saatlerin degeri ve ileride satildiklarinda belki de bir ev bile alabileceklerinden bahsedince yumusuyor.
Ben 51 yasindayim ve saat merakim cocuklugumdan beri mekanige olan merakimdan dolayi var.
Ozellikle 80 li yillarda quartz krizinde mekanik saatlerin neredeyse bedava denecek fiyatlara dusmesi uzerine maasimdan artirdiklarimla bisuru saat almistim, bu saatlerin icinde bazilari sonradan cok kiymetli oldular mesela jenny caribbean 1000m dalma saatlerinin her renginden almistim toplam 8 tane, tanesini 10 marktan almistim.
O saatleri aldigim toptanci iki yil once sahibi yasliliktan olunce kapandi. Ben de elimdeki jenny'leri ebayde sattim. Tanesi 1000 eurodan gitti, aldigim parayla kapanan saatcinin elinde kalan stoklardan ve ozellile kayislari satin aldim.
Saatcinin atolyesinde eskiden kalma tamire gelmis ama sahipleri gelip almamis saatlerin oldugu bir paket te cikti, bu paketten ilginc birkac saatte cikti.
Yine mesela 80 li yillarda bir baska saatcinin elinde kalmis bir baume et mercier altin saat almistim. Meger bu saat zamaninin en ince otomatik saatiymis, piquet microrotor makineli. Paketten de bir tane daha cikinca ikisi arkadas oldular.
Mesela bos zamanlarimi bu hobiye ayiriyorum, havalar sicakladiginda mahalle bitpazarlarini geziyorum, bazen ilginc biseyler cikabiliyor. Aslinda ille de cok para ayirmak gerekmiyor, biyerde ilginc bisey buluyorsunuz, onu revise ettirip satiyor ve ele gecen parayla baska bisey aliyorsunuz. Bazen takas yapiyorsunuz.
Butun bunlari yaparken de surekli bilgi ediniyor, kitaplar aliyor oralardan takip ediyorsunuz.
Bir ara sigarayi biraktim ve parasini bir kumbarada biriktirmeye basladim, birgun bitpazarinda gezerken bir saticida bir tane hamilton microrotor saat gordum, 60 lardan kalma sifir bir saat, microrotor hastasi oldugumdan damla sohbet ederken aslinda elinde bikac tane daha var oldugunu ogrendim, adamla randevulastik ve evine bizim kucuk domuzcuk kumbarayi alip gittim, adamdan yine 8-10 tane de baume et mercier kurmali sfir cikmaz mi.
Karisindan bicak istedim ve bizim kucuk domuzcugu yanlarinda kesip paralari cikardim ve saatlerin hepsini aldim, adamin karisi gulmekten oluyordu boyle sey hic gormedim diyerek.

kolleksiyonumda demeyelim de elimde yaklasik 2000 mekanik ve 2-3000 pilli saat var. Bunlarin buyuk bolumu hic kullanilmamis ve hepsi isvicre, pilli saatler calisiyormu pek emin degilim iclerinde bazilarinin pilleri akmis olabilir, mekanik saatlerin de yaklasik yarisi kadin saati.
Soyle diyelim gercek anlamda kolleksiyonum ve vazgecemeyecegim diyebilecegim 500-600 civari saatim var bunlarin hemen hepsi vintage, yani modern saatlerim 8-10 taneyi gecmez.
Zaten modern saatlerde klasik herkesin aldigi saatlerden de hic almiyorum, bir tanesi mesela movado museum otomatik veya leonardo krono filan.
Diger saatler ise stokta duruyorlar belki emekli oldugumda bir saat dukkani acarim
Simdilik diger saatleri bazen bir takasta filan kullaniyorum, bazen hediye ediyorum ese dosta

Uzun oldu, aslinda anlatilacak bisuru anekdot var yavas yavas anlatirim siz de sikilmazsiniz.

Sevgiler
http://www.turksaatforumu.com
vervito

vervito

MesajKonu: Geri: Bir saat koleksiyoncusundan   Bir saat koleksiyoncusundan Icon_minipostedCuma 17 Tem. - 3:15

dediğiniz gibi çok fazla zaman ve para ayırmaya gerek yok aslında bu işe gönül vermek yeterli. tabii sizin durumunuz için avrupada yaşıyor olmanın da önemli bir avantajı var oradaki bitpazarlarında bulunabilecek saatler türkiyede olmaz. burdaki bitpazarlarını geziyorum. çoğunluk Seiko 5, citizen, swiss made olarak ise eski Hislon, Vialux bezneri kurmalı saatler bir çoğunun isimlerini aklımda bile tutamıyorum...ve tabii ki satıcıların da bilinçsiz olmalarının büyük etkeni var. bugun sabah bir tane gördüm çalışmayan bozuk eski bir swiss made kurmalı saat, kardanı da çok kötü durumdaydı. adam 30 lira istedi yahu...gel de anlat bu adama... allah bilir okuma yazması bile yoktu o adamın zaten doğru durust turkçe bile konuşamıyordu, beni meraklı görünce dedi ahanda keriz, herhalde kurmalı saat koleksiyoncusu falan(koleksiyon kelimesini bildiğini sanmıyorum adamın) neyse sözümün özü bu insanlar çok. tezgahlarını gezerken her şeye bakmaya zaman olmadığı için kurmalı ya da otomatik var mı elinde diye soruyorum. aha çakıyor hemen meraklı ve potansiyel bir alıcı olduğumu, bir de bakıyor ki az çok eli yüzü düzgün adam direk okuyor yüksek fiyatı. tiyo verin bana Mete abi. pasaklı giysiler giyinip öyle mi gideyim bitpazarlarına ne? Smile
bir microrotor turkiye bitpazarları için hayal ötesi bir şey Smile)
watcher
Admin
watcher

MesajKonu: Geri: Bir saat koleksiyoncusundan   Bir saat koleksiyoncusundan Icon_minipostedPaz 9 Ağus. - 22:09

gecen gun bir audemars piquet taklit saat GG de karsima cikti, icinde mikrorotor vardi, sanirim eski taklitlerden biriydi ama makine cok ilgimi cekti, 200 tl ye kadar ciktim ama bana kalmadi :aglamak:
Bir baskasi aldi umarim saatten anlayan birine gitmistir.
http://www.turksaatforumu.com

Bir saat koleksiyoncusundan
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ...(SAAT KORDONU YAPILIR)...HER TÜRLÜ SAATE ÖZEL TASARIM EL YAPIMI DERİ SAAT KAYIŞI-SAAT KORDONU YAPILIR....
» Ölüm, saat başı kendini hatırlatıyor, Prag saat kulesi.
» Uygun fiyata el yapımı Armand Nicolet saat son 9 saat 56 dakika
» Bu saat için ne diyorsunuz. İlk defa bir saat alacağım. Neler sormam gerekir almandan önce ?
» 16'ncı yüzyılda Osmanlılarda saat ve Takiyüddin'in 'Mekanik Saat Konstrüksüyonuna Dair En Parlak Yıldızlar' adlı eseri