Mesaj Sayısı : 27 Kayıt tarihi : 28/02/12 Nerden : Bornova - İzmir
Konu: Saatlerin hassasiyetini nasıl ölçüyorsunuz? Ptsi 16 Nis. - 3:37
Selam,
Forumda incelemelerde ve satış bölümünde +/- sapmalar veriliyor.. Mutlaka sapma ölçümü yapacak profesyonel ekipmanlar vardır ancak siz üstadlar neyle karşılaştırıp sapma süresine karar veriyorsunuz?
Quartz makineler güvenilir midir?
tmr5555
Nerdeyse tüm yeni cep telefonları baz istasyonlarından sürekli zaman güncellemesi alırlar, normal şartlar altında ulaşılabilinecek en hassas gerçek zaman budur. Alternatif olarak şöyle siteler referans alınabilir: http://wwp.greenwichmeantime.com/time-zone/europe/turkey/
Saatçiler ise sapmayı mekanizmanın tıtreşimlerini dinleyen İngilizcesi "Timegrapher" olan bir alet ile ölçer. Genelde saat değişik pozisyonlarda ölçülür (misal, tepe yere bakacak şekilde, cam havaya bakacak şekilde vs...) Değişik pozisyonlarda değişik bir sapma oranları gözlemlenebilir, Ortalama alınır, sapma ortaya çıkar.
tmr5555
açıkcası ben zaman tutuşu için zamanım var ise zamana yayarak yoksa istatistiki değerler çıkararak varyans standart sapma vs ölçüyorum.
yaptığım işlem şu.Saatimin öncelikle güç rezervini tamamen boşaltıyorum.saati tam 12 ye ayarlıyorum.(saniye ibresini de) kurmaya başlar başlamaz dijital bir kronometre açıyorum.Vaktim varsa günlük yada 2 günlük devam ettiriyorum. vaktim yoksa saat başı sapmalara bakarak kaç veri almışsam aritmetik ortalamasına bakıyorum.
bravoecho
En hassas olcum DCF teknolojili saatler ile yapilabilir, bunlar baglanti kurduklari server ile 60 tam saniyelik senkronizasyona girerek atom saati ile kendilerini ayarlarlar. Radyosu da esantiyon
Sayin bravoecho ,bildigim kadariyla DCF 77 vericisi Almanyada ve yayin menzili 1500 km belkide istanbulun sadece avrupa yakasina kadar ulasabilir aksi taktirde bu saat normal bir quartz saati olarak calismaya devam eder yani DCF-77 nin kapsama alani disinda oldugu icin Cäesium Atom saati ile senkronize olamaz,
selamlar
teng
Mesaj Sayısı : 5338 Kayıt tarihi : 04/07/09 Yaş : 68 Nerden : İstanbul
Sayin Teng, Saat in calisma sistemi normal bir Quartz ama bu tip saatlere Radyo frequans alicisi yerlestiriyorlar iste bu özel frequansta yayin yapan DCF-77 ki (birkac cesidi var Amerika,asya vs.) sinyalleri radyo dalgasi ile yaklasik 1500km capta yayiyor kapsama alaninda olan saatler belirli süre arasiyla kendi kendine bu dalgalar araciligi ile Atom saatinin impulsüne göre ayarlaniyor ve bunun sapmasi 1000000 yilda 1 saniye olarak hesaplanmistir ama saat menzil disi ise bundan yararlanamiyor ve basit quartz gibi calisiyor ayrica Avrupada yaz ve kis saatini bu tür saatler kendiliginden ayarliyor.
selamlar
mertsamet
Mesaj Sayısı : 52 Kayıt tarihi : 22/01/12 Yaş : 37 Nerden : Trabzon