Türk Saatforumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Saat Forumu-www.turksaatforumu.com - Saatlerin Hyde park'ı-Saat Sohbeti

AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Prior cep saatleri

5 posters
YazarMesaj
Valjoux

Valjoux

Prior cep saatleri Empty
MesajKonu: Prior cep saatleri   Prior cep saatleri Icon_minipostedSalı 23 Mart - 7:28

"GAREZ" Orjinal Saat İncelemeleri bölümüne youtube'tan bir video paylaşmış ve nasıl bu saat diye sormuş ben de bu konunun burdan yürümesinin daha iyi olacağını düşündüm.
Bu saatler osmanlı piyasasın da efsane olmuş nerdeyse bu tür saatlerin tamamı bu isim altında adlandırılmıştır öyle ki günümüzde bile saat meraklıları ve saat tamircileri arasında"Piryol"olarak söylenir.Osmanlı saat piyasasına önce baba"George Prior" markasıyla daha sonra da oğlu "Edward Prior" markasıyla saatler satmışlardır.
Prior cep saati,zemberekteki gücü bir zincir(fusee chain) yardımıyla çarklara aktaran "verge eşapman"sistemine sahip bir saattir.Bu tür saatlerde tulumba'nın karşısında salyangoz benzeri 5 ya da 6 katlı saat kurulunca zincirin sarıldığı bir parça vardır.Saat çalıştıkça bu zincir tulumba'nın üstüne toplanır basitçe sistem bu şekilde çalışır.
Video görüntüsünde yok ama bu tür saatlerin balans baskılarının üstünde tek bir tane değerli taş olur.Halk arasında şehir efsanesi olan saatini "tamirciye götürme TAŞINI çalarlar"lafı da buradan gelmektedir diye eski ustalardan duymuştum.

Bu konuyu "barett"daha iyi açıklar tam onun uzmanlık alanı. ok1
barett

barett

Prior cep saatleri Empty
MesajKonu: Geri: Prior cep saatleri   Prior cep saatleri Icon_minipostedSalı 23 Mart - 8:35

tsk Valijoux bu saatlere oldu bitti hastayimdir.Ulkemizde bu saatlere prior denilmekte bu ayni kagit mendile selpak demek gibi, saatin adi markaiyla ozdeslesmis.Bu saatler cep saatlerinin atasi,el yapimi olmalari baska bir guzellik katar saatlere ,dedigin gibi" verge eşapman"sistemi ile calisir.
Prior cep saatleri R76eya
ingilizler bu saate zincirin sarildigi konik parcadan dolayi "fusee" ;fransizlar balans baskisindan dolayi" coq "diyorlar.Sistemi basit ama yapimi ve tamiri oldukca zordur, balans diregini yenilemek mesekkatli bir istir ama yapimi ve tamiri mumkundur.Gercekten guzelligi goz kamastirir.
Prior cep saatleri Demontageg
Prior cep saatleri Remmvt
konuya hazirliksiz yakalandim tamirinin nasil yapilacagini gosteren kitap ve dokumanlar mevcuttur ilgilenen olursa zevkle paylasmak isterim
Valjoux

Valjoux

Prior cep saatleri Empty
MesajKonu: Geri: Prior cep saatleri   Prior cep saatleri Icon_minipostedSalı 30 Mart - 23:13

Bugün okuduğum bir kaynakta George Prior için 1793'te doğdu 1830'da öldü diye yazıyor.Edward Prior için de 1800'de doğduğu 1868'de öldüğü yazıyor.
Bu durum da baba-oğul olmaları çok mümkün görünmüyor kardeş olabilirler mi acaba?
aoaristocrat_07

aoaristocrat_07

Prior cep saatleri Empty
MesajKonu: Geri: Prior cep saatleri   Prior cep saatleri Icon_minipostedSalı 4 Mayıs - 14:24

hayır baba ve oğuldur...resimdeki saat ise oignondur 300yıl üzeri prior öncesidir...
Valjoux

Valjoux

Prior cep saatleri Empty
MesajKonu: Geri: Prior cep saatleri   Prior cep saatleri Icon_minipostedSalı 4 Mayıs - 20:45

@ aoaristocrat_07,

ben de uzun zaman George ve Edward Prior'u baba-oğul olduğunu biliyordum ilk iletiyi yazarken de bunu belirtmiştim,fakat yeni getirtiğim bir kitapta"complete price guide to watches" farklı bir şey okudum bu kitabın 542. sayfasında Geoge Prior'un 1793'te doğup 1830'da öldüğü,Edward Prior için de 1800'de doğup 1868' de öldüğü yazıyor yani bu durum da baba-oğul olması çok mümkün görünmüyor.

Doğrusunu hep beraber öğrenirsek iyi olur tabi ki...
watcher
Admin
watcher

Prior cep saatleri Empty
MesajKonu: Geri: Prior cep saatleri   Prior cep saatleri Icon_minipostedSalı 4 Mayıs - 21:21

Bu durumda george prior 7 yasinda cocuk sahibi olmus gibi gorunuyor.
Ilginc...
Ben de bir goz atayim bakalim...
http://www.turksaatforumu.com
GAREZ

GAREZ

Prior cep saatleri Empty
MesajKonu: Geri: Prior cep saatleri   Prior cep saatleri Icon_minipostedPaz 12 Şub. - 1:59

aslında mümkün İngilterede 5 yaşında çocuklar çocuk yapmaya başlamışlar diyorlar(!)...

saatler çok ilginçmiş...
http://teknolojivesaatler.blogspot.com

Prior cep saatleri
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Prior Osmanli Saatleri
» PRİOR SAATLERDE MISIR SÜTUNLARI
» Satılık Saraydan Altın Edward Prior
» Osmanlı için yapılan anahtarlı ve zincirli(prior)saatler
» Fusee cep saatleri