"GAREZ" Orjinal Saat İncelemeleri bölümüne youtube'tan bir video paylaşmış ve nasıl bu saat diye sormuş ben de bu konunun burdan yürümesinin daha iyi olacağını düşündüm.
Bu saatler osmanlı piyasasın da efsane olmuş nerdeyse bu tür saatlerin tamamı bu isim altında adlandırılmıştır öyle ki günümüzde bile saat meraklıları ve saat tamircileri arasında"Piryol"olarak söylenir.Osmanlı saat piyasasına önce baba"George Prior" markasıyla daha sonra da oğlu "Edward Prior" markasıyla saatler satmışlardır.
Prior cep saati,zemberekteki gücü bir zincir(fusee chain) yardımıyla çarklara aktaran "verge eşapman"sistemine sahip bir saattir.Bu tür saatlerde tulumba'nın karşısında salyangoz benzeri 5 ya da 6 katlı saat kurulunca zincirin sarıldığı bir parça vardır.Saat çalıştıkça bu zincir tulumba'nın üstüne toplanır basitçe sistem bu şekilde çalışır.
Video görüntüsünde yok ama bu tür saatlerin balans baskılarının üstünde tek bir tane değerli taş olur.Halk arasında şehir efsanesi olan saatini "tamirciye götürme TAŞINI çalarlar"lafı da buradan gelmektedir diye eski ustalardan duymuştum.
Bu konuyu "barett"daha iyi açıklar tam onun uzmanlık alanı.