| 1964'ten kurmalı bir Omega | |
|
|
Yazar | Mesaj |
---|
solestar
Mesaj Sayısı : 909 Kayıt tarihi : 26/08/09 Yaş : 47 Nerden : Konya
| Konu: 1964'ten kurmalı bir Omega Paz 28 Mart - 1:48 | |
| | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Paz 28 Mart - 4:29 | |
| Kadran soyledigin kadar kotu durumda degil, cam degisince cok daha guzellesir. Kurma kolu problem degil bulunabilir. Esas sorun kasada ama sanirim bir kuyumcu buna altin kaplama yapabilir. Arka kapagi da gormek lazim, degiosmisler diyorsun ama ustundeki orjinal mi? Bir de neden degismisler ki? Model cok guzel, kucuk saniye ile tam bir klasik, 33-34mm ise bu tarz vintage saatler icin cok normal. Neticede cok guzel ve senin icin onemli bir saat, ugrasmaya deger | |
|
| |
Misafir Misafir
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Paz 28 Mart - 4:34 | |
|
En son katil balina tarafından Perş. 9 Eyl. - 10:01 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi |
|
| |
deka
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Paz 28 Mart - 4:43 | |
| Sanırım o yıllardaki kaplamalar çelik üzerine değildi,(emin değilim) bu kanıya da şuradan varıyorum, çelik kolay kolay aşınmazken kaplamalar aşaındığı gibi altındak ana metalde aşınmakta idi, bu nedenle kaplanmasında yarar var, özelliklede kurma olayından dolayı sağ alt tarafda aşırı aşınma mevcut.Arka kapağın değişmesi olayıda ilginç,neredeyse en son değişecek bir parça. | |
|
| |
solestar
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Paz 28 Mart - 7:55 | |
| Saatin arka kapağının başına ne geldiğini babam hatırlamıyor bile Kadran küçük fotoğrafta detaylı görünmüyor, kadranda birçok küçük siyah leke var. Temizlenebilecek türden birşey mi bilmiyorum. Detay için büyük boyutlu fotoğrafını BURAYA ekledim. Aslında bu saati birazcık da olsa estetik açıdan yenilemek istiyorum ama aklımda pek çok soru var tabi. Kasaya kaplama olayı sağlıklı mıdır, masraflı mıdır, tad verir mi ? Bütün kuyumcu ustaları bu işi yapabilir mi? Orijinaline uygun cam bulunabilir mi? Aynı şekilde uygun kurma kolu ve hatta akrep yelkovan bulma imkanı olabilir mi? vs. vs... Aslında cevap az çok belli; "İstanbul'da olsaydın herşey mümkün olabilirdi." Beyşehir'de imkansız ama belki Konya'ya bir gidişimde araştırabilirim.(mustafasüren hocam, bu konuyu okursanız ve Konya'da tavsiye edeceğiniz bir saatçi olursa bilmek isterim.) | |
|
| |
teng
Mesaj Sayısı : 5338 Kayıt tarihi : 04/07/09 Yaş : 68 Nerden : İstanbul
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Paz 28 Mart - 7:58 | |
| gittigidiyor'da polywatch satılıyor, hesalit saat camlarını 2 dk da pırıl pırıl yapıyor. | |
|
| |
solestar
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Paz 28 Mart - 8:27 | |
| Evet, denemek lazım. Camı pırıl pırıl yapıyor dediğinize göre bu polywatch sadece çizikleri gidermiyor, aynı zamanda cam yüzeyinde temizlik de yapmış oluyor, öyle mi? Bir de; kendim kabaca silmek istesem kadran temizliği için neye dikkat etmem gerekir acaba? | |
|
| |
teng
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Paz 28 Mart - 9:18 | |
| Kadran temizliği biraz zor.Saatçiler bile yapamıyor. Sadece bez ile tozunu alabilirsiniz sanırım ama çok hafifçe... Polywatch çizikleri doldurma ve parlatma yeteneği olan bir ürün. | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Paz 28 Mart - 20:25 | |
| Polywatch cok iyi bir fikir. Kadrana aman dokunmayin, kuru bir kulak temizleme cubugu ile hafifce tozlarini alirsiniz ama daha fazlasi yasak. Saatiniz yenilendiginde kadran pek sorun olmaz, eski ve antika gorunumunu muhafaza eder, eger ille bisey yapmak isterseniz, ya ebay uzerinden yeni kadran arastirin ya da daha onceleri forumda paris'teki bir kadran restorasyonu yapan yerin bilgilerini vermistim orada yeniletebilirsiniz ama oldukca pahaliya gelir mesela 80€ civari ki bu da saatin degerinin ucte bir anlamina gelir. Kasa kaplamasini sanirim kuyumcular yapabilir. Kaplamanin altindaki malzeme celik degildir, muhtemelen ya bir bakir alasimi ya da bronz, veya pirinc olabilir. | |
|
| |
parabellum p08
Mesaj Sayısı : 619 Kayıt tarihi : 09/03/10 Yaş : 52 Nerden : Samsun
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Paz 28 Mart - 22:02 | |
| Sayın Solestar,
Saatiniz yaşına rağmen iyi durumda olan Omegalar'dan biri gibi görünüyor. Makinesi de eğer kendi baskılı orjinal makinesi değilse sanırım AS 1130 olabilir. Bana göre en sorunsuz çalışan makinelerden biridir bu. Kapağın değiştiğini belirtmişsiniz. Eğer kılavuzlu kapak ise muhtemelen, açmak isteyen zat, bunu cımbızla denemiş ve kaçırdığı için de çizik içinde bırakmıştır. Ya bu sebepten yada daha ileri giderek kapağa diş atlattığı için değişme yoluna gitmiş olabilir. Tabi bu benim senaryom. Eski saatçilerde mutlaka Omega kapağı vardır. Biraz araştırmayla bulabileceğinizi düşünüyorum. Konya'da da mutlaka vardır derim. Yenileme işine gelince sayın Solestar, ben isterseniz bir yol önereyim. Siz bir düşünün uygulamak isterseniz şöyle ki: Şimdi eski saat kasaları genelde pirinç alaşımlı ve altın kaplamalıdır.20 mikrona kadar olanları da mevcuttur. Bu sebeptendir ki geçmişte, bu kasalar, saatçilerden saat yedek parçası yapılacağı söylenerek kilosu 300 milyondan toplanmıştır. Sonra da içindeki altın ayrıştırılarak gerisi atılmıştır. Neyse konumuza gelelim, vasat saatlerin kasalarında benim yaptığım işlem, kapak, makine ve camı sökerek motorlu keçeye tutmaktır. Bu şekilde parlama ve temizleme gerçekleşir. Ama bir miktar da aşınma olacağı ve sizin bu saatinizin de manevi bir değeri ve Omega gibi bir de markası olduğu için B planına tabi tutmanızı öneririm naçizane. Nedir o? Elinize penye bir gözlük bezi alıyorsunuz, bunun ucunu saat yağına batırıp, ardından bir çay tabağında elenmiş olan temiz sigara külüne değdiriyorsunuz. Bu dolgulu bezle, nazikçe ovarak kir ve kalıntılardan temizliyorsunuz. Bu yöntem biraz uzun sürebilir. Ama aşınmayı da minimuma indirir. Zaten kasanız da çok aşınmış değil. Pim yuvaları nizami görünüyor. Bacaklarda da eğilme olmamış. Siyah yada kahve bir kayış ile harika duracaktır. Restore edip kenara koyayım derken, sonra kolunuzdan çıkarmazsanız da şaşırmam doğrusu. Makine sorunsuz diyorsunuz sanırım bir yağlama ile yoluna devam edecektir. Cam işi problem değil, kolaylıkla bulunabilir. Ama plastik ise dikkatli yapılan polisaj da çözüm olabilir. Kendiniz yapmak isterseniz, öncelikle bir şekilde kapağı açıyorsunuz. Daha sonra kurma kolunun önünde küçük bir delik göreceksiniz, iğne ucu kadar. Oraya bir iğne ile bastırıp kurma kolunu dışarı çekin. Temiz bir bezi makinenin üzerine kapatıp ters çevir ve makineyi al. Camı da hafifçe ittirerek çıkarıp dediğim işlemleri kasa için yapabilirsiniz. Kadrana gelince, aslında en doğrusu o haliyle muhafaza edip, nazikçe saat başlarındaki parçaları zedelemeden yumuşak bir fırçayla bir kere geçmektir. Haa derseniz ki, benim için görüntü daha önemli o zaman da size önerebileceğim yol şudur. Gözünüze lupu takıyorsunuz. Daha sonra beyaz sprey boyayı bir cam yüzeye sıkarak buradan incecik tek bir fırça kılıyla alarak soyuk yada sökülmüş yerlere nokta nokta konduruyorsunuz. Tekrar altını çizerek belirteyim dostum, bunu alternatif yol olarak önerdim, yapmak zorunda değilsiniz. Zaten müthiş bir el hassasiyeti isteyen bir müdahaledir bu. Taşırırsanız mahvolur. Sonra arkadaşlarım beni eleştirmesinler bak,böyle yapılır mı diye. Dostum ben bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalıştım, uygun görürseniz değerlendirirsiniz. Sonucu paylaşalım, saygılarımla... | |
|
| |
solestar
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Ptsi 29 Mart - 1:24 | |
| Arkadaşlar, görüş ve önerileriniz için hepinize teşekkür ederim. Parabellum, kapak konusu muhtemelen dediğiniz gibi olmuş. Aşağıya fotoğraflarını ekliyorum. Anlaşılan, beceriksiz bir saatçinin elinde saatin kapağı mahvolmuş ve uyduruk bir kapak saatin arkasına bir daha açılmamak üzere preslenmiş. Bugün buradaki iki üç saatçiye uğradım en azından kapağını açtırayım diye, açamadılar. Araya bıçak koyup çekiçle vurup açmayı deneyebiliriz dediler kalsın dedim. Cam temizlenmezmiş, çizikler asla gitmezmiş, kaplama olmazmış vs. Buradaki saatçiler memleket genelinde olduğu gibi sadece pil ve kordon değiştirmeyi biliyorlar. Saat ve saatçiliğin "s" 'sinden haberleri yok. Allah kimsenin saatini saatçiye düşürmesin | |
|
| |
parabellum p08
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Ptsi 29 Mart - 21:51 | |
| Sayın Solestar, Bu saat olmaz değil olur mutlaka. Ama biraz sabırla uğraşmak gerekiyor. Öncelikle o kapak fason bir kapak, herhangi markaya ait gibi görünmüyor. En az yazılı kapaklarda bile Fond Acier türünden yazı ve seri numaraları mevcut. Bu bayağı yedek parça kabilinden birşey. Anlaşılan oraya presle değil Bally ile tutturulmuş. Saatçilikte bazı ustalar(!), japon yapıştırıcısı yerine Bally kullanıyorlar ki kuruyunca tuıkır tıkır atmasın hem de katmanlaşmasın yumuşak olsun diye. Preslenmiş olsa cam takmak problemli olurdu. Çaresi şu, En keskin ağızlı bir saatçi çakısıyla yavaş yavaş zorlayıp eline kaçırmadan veya hafifçe tıklayarak açılabilir. Bu arada direği kırmak ihtimalini de gözönünde tutarak nazik olunmalıdır.Bir diğer yol da kapağın kenarlarına derin yuvalı çentikler açıp, buralardan aletle tutunarak açma yoludur ki bunun için de alet gerekir. Açıldıktan sonra, ucu sivriltilmiş dayanıklı metal ile kanal açılarak tekrar kapağa yuva oluşturulabilir. Kılavuzlu ise bu işlem daha zor olmakla beraber mümkündür. Camı komple değiştireceksiniz.5-10 lira ancak tutar. Kısacası uğraşırsanız olabilecek bir proje olur bu saat size. | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Ptsi 29 Mart - 22:10 | |
| Fiyuuuww bunu gormek te varmis kaderde. Bu saati "bir saat en kotu nasil tamir edilir" ibaresi ile muzeye koymak gerekir.
Galiba en dogrusu ebay'den bir kasa ve kadran bulup hepsini yenilemek olacak.
Acaba diyorum, orjinal kapak vidali idi, bunlarda bu kapagi vidalamis olmasinlar. Kenarda centik olmadigi icin vidali oldugu anlasilmiyor olabilir, ucu kaucuklu vidali kapak sokme aparatlari var belki de onlarla deneme yapmak lazim.
Bu bally, japon islerini hic duymadim ve gormedim, aman allahim yaw neler yapiyorlarmis oyle.
Benin kuzenim altin omega'sinin kayisini degistirmeye gittiginde orjinal tokayi takmamislar, aradan yillar gectikten sonra benden ogrendi, tokanin onemli oldugunu. Bu tur sahtekarliklari biliyordum ama yapistirici ile uyduruk bir kapak takildigini da ilk defa duyuyorum. | |
|
| |
parabellum p08
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Ptsi 29 Mart - 22:26 | |
| Malesef Watcher, ustalık iddiasıyla dükkan açan o kadar paragöz var ki. Kayış, pim ve pil değiştirmek saatçilik değil elbet. Adamlar Otomatik kapağını kurmalıya, akrebi saniyeye, yüksek camı bombeli kadrana takıp bir de saatçiyim diyorlar. Zaten yurdum insanı, bu kolaycılıklardan vazgeçip her işi standardına göre düzgün yapmış olsa idi, bugün bu durumda olmazdık. Düşünün bir kere hangi ülke insanı, satmayı düşündüğü aracın difransiyelinden ses geldiği için içine kıyma basıp satar. Asfaltı bize öğreten Alman'a asfalt yamasını bizim öğretmemiz ne kadar ironik bir durumdur. Bir de lastik toplar var, kapak açmak için. Onlar da kullanılabilir. Çizmeden bastırıp kapağı açabiliyorsunuz kolayca. | |
|
| |
Valjoux
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Ptsi 29 Mart - 23:22 | |
| Fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla saatiniz Omega 260(261-262-265) kalibre serisi bir makina,saatinizin mikasını değiştirirseniz kadranın güzelliği(eski de olsa) ortaya çıkar, mika zamanla sararıp özelliğini kaybedebiliyor bu yüzden mikayı parlatmak bazen sonuç vermeyebilir.Saatinizin kasasına elektroliz kaplama yapılabilir fakat bunu heryerde yaptırma şansınız yok kuyumcuların çoğu kaplama diye sarı yaldız yapıyorlar bu durum da saatin kasası çok kötü bir görüntü alır.Aslında saatinizin kapağı çok zor açılacak bir sistem değil,bence saatinize kendiniz kesinlikle müdahale etmeyiniz istenmeyen sonuçlar doğabilir.Genelde bu tür kapakların ve çerçevelerin çakı ile açılabilmesi için yer yapılmıştır,bu çakı yerleri,kapatılırken saat tepesinin aksi istikametine getirilir ki çakı daha rahat kullanılabilsin.Sizin saatiniz çakı yeri belki tepe'nin altına ya da lug'ların arasında kalmış olabilir dikkat ederseniz görebilirsiniz.Fotoğrafta saatin çakı yerlerinin konumunu görebilirsin. https://2img.net/r/ihimizer/img682/6851/dsc0835o.jpg | |
|
| |
teng
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Ptsi 29 Mart - 23:26 | |
| @ valjoux Saat kaplaması için tavsiye edebileceğiniz biri varmı ? | |
|
| |
Valjoux
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Salı 30 Mart - 0:47 | |
| @ teng İzmir'de altın kaplama işi yapan iyi bir firma vardı fakat ben de uzun zamandır iş yaptırmadığın için şu an durumunu bilmiyorum,cumartesi öğrenir bilgilendiririm sizleri. | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Salı 30 Mart - 1:13 | |
| Ah iste bu altin kaplama olayini mutlaka cozelim, bir yildir bundan forumda bahsediyorum, bunu cozmek inanilmaz iyi olacak, sevgili valjoux ben de haber bekliyorum. | |
|
| |
solestar
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Çarş. 31 Mart - 7:19 | |
| Bilgiler için tekrar teşekkürler Buna uygun temiz kasa ve kadran bulabilsem bence de en iyisi olacak, ama sanırım bu oldukça düşük bir ihtimal. Yine de denk gelir de beni haberdar ederseniz çok memnun olurum. Bu durumda şartlar itibariyle cam değişimi dışında birşey yapmamaya karar verdim. Muhtemelen bu saatin orijinal kapağı ve kurma kolu ile şu an içinde bulunan makine aşağıdaki gibi, | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Çarş. 31 Mart - 8:40 | |
| | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Çarş. 31 Mart - 8:42 | |
| | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Çarş. 31 Mart - 8:43 | |
| ebay'de omega case diye arama yaparsan cikiyor. | |
|
| |
teng
| Konu: Geri: 1964'ten kurmalı bir Omega Çarş. 31 Mart - 8:57 | |
| - watcher demiş ki:
- Ah iste bu altin kaplama olayini mutlaka cozelim, bir yildir bundan forumda bahsediyorum, bunu cozmek inanilmaz iyi olacak, sevgili valjoux ben de haber bekliyorum.
İstanbulda herkesin telefonunu verdiği bir saatçi ve kaplamacı buldum.. | |
|
| |
| 1964'ten kurmalı bir Omega | |
|