Arkadaslar,
Haydi gelin biraz fiyatlar hakkinda inceleme yapalim.
Ust duzey bir saat ile baslayalim.
Bu baslikta verdigim mekanizmayi simdi inceleyelim:
http://www.turksaatforumu.com/t2222-cok-degisik-bir-otomatik-mekanizmaBununla ilgili fiyat geldi.
50 adet alinirsa tanesi 7500€
100 adet alinirsa tanesi 3500€
200 adet alinirsa tanesi 2400€
1000 adet alinirsa fiyati vermemisler, ben de zaten talep etmemistim.
200 adet uzerinden ve olabilecek en pahali ve ucuk fiyatlardan gidelim.
Altin kasa : 2500€ civari
En pahali kadran+igneleri = 700€ (patek philippe'in yaptirdigi ureticide)
Altin kurma kolu = 200€
Kayis ve altin kelebek toka = 500€
Montaj, cosc, ayarlamalar vs = 350€
Kutu, sertifika vs = 250€
ozellestirilmis makine = 2400€
Toplam maliyet = 6.900€
Bu saatin en ucuz satis fiyati = 25-30.000€
Bazen NOS makineler biryerlerden cikabiliyor.
Son zamanlarda cuervos sabrino marka damgali nos landeron 148 makine teklifi vardi.
Toplam 400 adet ve hepsini almak zorunlulugu vardi.
Bu tarz makineleri bazi markalar aliyor ve limitli seri uretiyorlar.
Isvicrede artik hemen hickimse kasa, kadran, aksesuar uretimini kendi tezgahinda yapmiyor, çinde ya tamamini ya da yari bitmis olarak yaptiriyor.
Bizim saat projelerinde isvicredeki ureticilerle her gorusmemde made in swiss sertifikasi vereceklerini soylediler ama origine certificate istedigimde kivirdilar en durust olanlari da çinde yari bitmis yaptiklarini polisaji ise isvicrede yaptiklarini soyledi.
Almanlar ile de ayni seyi yasadim.
Ancak altin kasalarda durum degisebiliyor, kolay bir kasa ise çinde, aksi takdirde isvicre veya almanyada yapiliyor. Altin kasalarda genelde 30m sugecirmezlik yapabiliyorlar, daha yukari istediginizde fiyat gercek anlamda firliyor.
Gelelim landeron mekanizmali saate.
Fiyatlari da yine ucuk tutalim ve isvicre imalati dedikleri kasa vs uzerinden gidelim.
Kadran da daha normal ve isvicre imalati dedikleri kadran olsun.
Tabi ki saate safir cam dusunelim, kasa maliyetinde safir cam da var.
Bunun maliyeti:
Celik kasa+kurma kolu = 250€ (isvicre) 100€ (çin)
Kadran+igneler = 100€ (isvicre) 50€(çin)
Kroko kayis ve celik toka = 150€(isvicre) 50€(çin)
Montaj,ayar vs. cosc yok = 100€(isvicre) 25€(çin)
Kutu, sertifika vs = 75€(isvicre) 30€(çin) (bunlarda alt duzey kalite her iki ulke icin hesapladim)
Makine = 400€ (bu parayi kesinlikle etmez ama istedikleri fiyat buydu)
Toplam maliyet = isvicre =1.175€ - çin = 655€
Piyasa satis fiyati = 6-7.000€ ve çin aksesuarlar olduguna da eminim.
2824 dekorlu ust duzey makine piyasa fiyati toptan alimlarda en fazla = 75-100€
2892 " " = 200-250€ civari
7750 " " = 350-400
Bunlara yukaridaki aksesuar fiyatlarini ekleyin.
Komplike kasalarda durum degisebilir ama oyle 1500€ fiyati da bulmasi imkansiz. (kasa boyle olunca satis fiyatlarini da tahmin edin, mesela hublot)
Simdi marka ile hava atmanin bedelini ogrendiniz.
Bazi markalar var, jaeger le coultre, patek, vacheron ve benzerleri, bunlar yukaridaki degerlendirmeye dahil degil, farkli degerlendirme yapmak lazim.
Rolex'e gelince, cok iyi bir fiyat/performans sergiliyor, ama yilda sattigi saat sayisini goz onune alinca, birim maliyetlerinin muthis dusuk oldugu kesin ve yuksek bir kar yaptiklari da kesin.
Ben kar yapilmasina karsi degilim elbette ki ve bunu en cok savunanlarin basinda geliyorum.
Ama isvicre piyasasi cok ketum bu konularda ve made in swiss label'i de oldukca tartisilir bir duzeyde.
zaten son zamanlarda bunun degismesi icin calismalar yapiyorlar bazi buyuk markalar.