Türk Saatforumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Saat Forumu-www.turksaatforumu.com - Saatlerin Hyde park'ı-Saat Sohbeti

AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Peter - Masa Saati

+3
M.Ali Sade
burbank
alptuncel
7 posters
YazarMesaj
alptuncel

alptuncel

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPaz 6 Şub. - 5:32

Çocukluğumdan tanıdığım bir arkadaş, aklıma geldi, sordum, çekmecede duruyormuş.. aldım, bakıma götürdüm, tekrar hayata döndü.. kaç yaşında acaba merak ettim..

Peter - Masa Saati Dscn0438kopya

Peter - Masa Saati Dscn0434600x450

Peter - Masa Saati Dscn0421kopya

Peter - Masa Saati Dscn0420kopya

alptuncel

alptuncel

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPaz 6 Şub. - 5:35

Peter - Masa Saati Dscn0444450x600

Peter - Masa Saati Dscn0406kopya

burbank

burbank

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPaz 6 Şub. - 6:05

Çok güzelmiş. Orjinal alman yapımı. Almanlar da az ama öz saatler üretiyor. alkisalkis
M.Ali Sade

M.Ali Sade

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPaz 6 Şub. - 8:34

Peter masa saatleri kaliteli olarak değerlendirebileceğimiz masa saatleridir.

Bu saatlerin son yıllarda Çin malı orijinali ile bire bir aynı yenileri de piyasada görüldü.Ama iç aksamı tabii ki bu makinelerle bir değil.

Peter saatleri toplanıldığında en gösterişli ve yepyeni olabilen masa saatleridir.Bunlardan ben yaklaşık 100 ya da 150 belki de daha fazla topladım.

Kasaları,çanları,ayakları ve tokmakları çok kaliteli nikelaj kaplamalara sahiptir.

Resimdeki saatin toplanmış haliyse çok özen gösterilmemiş demektir.

Saatçiliğe biraz merakınız varsa ben buradan kasanın temizlenmesiyle ilgili bir şeyler yazarak yardımcı olabilirim.

"Hayır ben yapamam " diyorsanız o zaman saati çalıştıran saatçiye kasayı,çanları ve dış aksamı parlatmasını söyleyin.Saatiniz yepyeni olacaktır.

Bu saat tahminen 1970-80 li yıllarda üretilmiş olabilir.
alptuncel

alptuncel

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPaz 6 Şub. - 9:29

M. Ali abi kasa temizliğiyle ilgili bilgileri dört gözle bekliyorum.. saat uzun süredir yattığından makinasının bakımının öncelikli olduğunu düşünmüş ve dış temizlikle ilgili birşey söylememiştim.. gerçi daha kötü durumdaydı, biraz birşeyler yapıldı.. ben vereceğiniz bilgiler doğrultusunda temizlik yapmak niyetindeyim..
M.Ali Sade

M.Ali Sade

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Temizliğin yapılması   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPtsi 7 Şub. - 8:27

alptuncel demiş ki:
M. Ali abi kasa temizliğiyle ilgili bilgileri dört gözle bekliyorum.. saat uzun süredir yattığından makinasının bakımının öncelikli olduğunu düşünmüş ve dış temizlikle ilgili birşey söylememiştim.. gerçi daha kötü durumdaydı, biraz birşeyler yapıldı.. ben vereceğiniz bilgiler doğrultusunda temizlik yapmak niyetindeyim..

O zaman başlayalım.Başlarken burada bahsedeceğim bazı hususlarda herkesin kendine göre uyguladığı değişik hususlar olabilir.Aşağıya yazacaklarım benim kendi usulum.Bu usul ile diğer marka benzer masa saatlerini de yepyeni veya yeniye çok yakın kondisyonlara getirebilirsiniz.

Gerekli olan malzeme ve aletler şunlar:

1.Güzel bir kargaburun pense ve bir düz pense.

2. İnce uçlu düz bir tornavida

3.Kullanılmış bir diş fırçası

4.Eskiden FAY veya VİM markalı kalın ovma tozları vardı.Artık marketlerde çok görünmüyor.Bulabilirseniz bundan, yoksa sıvı CİF veya benzerleri olabilir.

5.Temiz bir kaç adet toz bezi

6.İnatçı yerler için ince su zımparası

7.Eskiden KAOL denen ama şimdilerde muhtelif markaları bulunan metal parlatıcı malzeme.

8.Camı temizlemek için Cam-Sil veya benzeri bir malzeme.

9.Söktüğümüz malzemeleri koyabileceğimiz büyüklükte temiz bir kutu.

İşe başlama:

Şimdi de işe başlayalım.İlk yapacağımız iş saati zarfından kurtarmak.Yani temizlik yapıyoruz derken tertemiz kadranı kirletmenin veya balansa zarar vermenin anlamı yok.

1. İlk olarak arkadaki ayar kollarımızı söküyoruz.Kurma ve çan kollarını kurmanın tersi istikametinde döndürerek alıp malzeme kutumuza koyuyoruz.Zil ayar kolumuz muhtelif şekillerde çıkabilir.Sıkı geçme ise kargaburunla dikkatlice çevirerek,pasolu ise dönüş istikametinin tersine çevirerek çıkarıyoruz.Saat ayar kolumuz ise sıkı geçmedir.Dikkatlice çekerek çıkarabiliriz.

2.Ayar kolları alındıktan sonra arka kapak alt kısmındaki çentikten istifade ederek hafif hafif ince tornavidamız ile zorlamak suretiyle üzerinde yıldızlar olan sarı malzemeli kapağımızı da çıkartıyoruz.

3.Alt ayakları kargaburun yardımıyla söküyoruz.Ayakların somun ve pullarını söktükten sonra ayakların üzerinde muhafaza ediyoruz.Bu ayaklar zaman içerisinde sökülmeye sökülmeye inatçı hale geçmiş olabilirler.Ayakları kargaburunla tutarken kargaburunun bu malzemeye hasar vermesini engellemek için ayaklara bir bez sarıp öyle sökmeye çalışmakta fayda var.

4.Aynı dikkatle çanların üzerindeki tutucuları da söküyoruz.Ve çanları yerlerinden çıkarıyoruz.Çanların ayaklarını da alt ayaklar gibi söküp somunlarını üzerlerine takıyoruz.

5.Zil tokmağının tutma kolunun üzerindeki vidayı sökerken alt pullarının diziliş şekline dikkat ediyoruz.Kol,vidası ve pullarını bir arada kutumuza koyuyoruz.

6.Artık saatimizi kasasına bağlayan herhangi bir bağlantı kalmamıştır.Sadece kasanın dışında kalan zil tokmağı bizim işimize engeldir.

Şimdi yapacağımız işlemde dikkatli olmamız gerekir.Zil tokmağını makinenin içerisinden sökerek makineyi dışarı alabiliriz.Ama bu işe yeni başlayanlar için zor olabilir.Tokmak sökülmeden de kasa üzerindeki delikten tokmağı dikkatlice geçirmek suretiyle saatin makinesini dışarı alabiliriz.

Bunun için balansın bulunduğu alt kısımdan çarklar baskısından tutarak makineyi dışarı doğru alırken tokmağın da üst taraftan kurtarılmasına gayret edilmelidir.İşin en zor tarafı burasıdır.

7.Makine kasadan kurtarıldığı zaman kadran üzerine değil hiç bir tarafına zarar gelmeyecek bir biçimde yanlamasına uygun bir yere bırakılmalıdır.

8.Kasa , ön cam, ön cam çerçevesi de dikkatlice temizlenecek malzemeleri koyduğumuz kutuya konularak temizleme işlemine geçilir.

9.Temizleme işlemine ön camı ilk önce çok güzel yıkayarak başlıyoruz.Yıkanmış camı bu defa Cam-Sil ile tertemiz silerek ve temiz toz bezimizle kurulayarak zarar görmeyeceği bir yerde muhafaza ediyoruz.

10.Kasayı,arka kapağı,ön cam çerçevesini,kurma ve ayar kollarını,çan tutucularını,tokmak tutma kolunu, alt ve üst ayaklarla çanları, VİM veya Cif ile dikkatlice ve çok güzel yıkıyoruz.Bu yıkama esnasında ince ve tırtıklı kısımları eski diş fırçamıza temizleme malzememizi (CİF) sürerek temizliyoruz.

Bu temizleme işlemini şayet lavabo gibi gideri olan bir yerde yapacaksanız çok dikkatli olun.Küçük parçalar gidere gidip sizi uğraştırabilir.Leğen gibi gidersiz bir yerde çalışmakta fayda var.

11.Yıkanmış malzemeler çok güzel bir şekilde kurulanarak sudan arındırılmalıdır.Bu etapta kurulama bezleri yanında suyu iyi emen kağıt havlu gibi malzemelerden de yaralanılabilir.

12.Kurulanmış malzemeler tek tek kontrol edilerek üzerlerinde kir, pas,tortu,yağ kalmadığı kontrol edilmelidir.Küçük paslar ince zımpara ile dikkatle zımparalanarak yok edilmelidir.

13.Aslında su ve deterjanla yapılan bu temizlik bile saatimizi oldukça gösterişli bir hale getirse de bununla yetinmeyeceğiz.Metal parlatıcı ile kasa, çanlar,alt ve üst ayaklar, arka kapak,çan tutucular,tokmak tutma kolu ile ayar kolları ile ön cam çerçeve (Sadece metal olanlar) güzelce parlatılmalıdır.

Burada da dikkat edeceğimiz husus şu:Bu metal parlatıcılar genelde iyi iş çıkartsalar da yaptıkları işin arkasından ince çukurluklarda beyaz kalıntılar bırakırlar.Parlatma işlemi bittikten sonra mutlaka eski diş fırçası hafifçe ıslatılarak bu kalıntılar temizlenmelidir.

14.Son aşamaya geldik.Şimdi de yaptığımız sökme işlemini tersinden uygulayarak saatimizi toplayacağız.

Makineyi kasaya yerleştirmeden önce çok dikkatlice kadranın ,akrep ve yelkovanın tozlarını almakta fayda var.

Umarım anlatabilmişimdir.

Herkese selamlar....

Not:AlpTuncel beyden temizlik sonu resimlerini de bekliyoruz.
sifujack

sifujack

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPtsi 7 Şub. - 10:55

çok güzel bir bilgi yazısı olmuş M.Ali Sade ağabey,eline emeğine sağlık...
bir ara bahsettiğim masa saatlerinde, saatlerin kasalarının durumu içime sinmediğimden riski göze alıp yazdığınıza benzer kasa temizliği yapmıştım
(metal parlatıcı işlemi hariç ). sonuç çok güzel oldu ama kasanın boyanma ihtiyacıda var .
kasayı boyamak için kendimizin yapabileceği bir işlem-yöntem var mı,hangi malzemelerle yapılmalı ?
M.Ali Sade

M.Ali Sade

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPtsi 7 Şub. - 22:43

Çok iyi bir nokta.

Burada saatimiz Peter olduğu için boya işinden bahsetmedim.

Özellikle piyasada en çok bulunan Serkisof ve Çin saatlerinde kasayı boyamak da gerekir.

Boya olarak da selülozik oto boyaları işimizi fazlasıyla görür.Ama burada bir sorun var.Bu boya fırça ile sürülmez.Mecburen tabanca ile atmak lazım.Şayet tanıdığımız bir yerde bu düzen yoksa eve boya tabancası+ kompresör düzeneği kuracak değiliz.

Bu işe en uygun malzeme ise bütün hırdavatçılarda ve yapı marketlerinde kolayca ve çok ucuz fiyatlara bulabileceğimiz sprey selülozik boyalardır.Renk yelpazesi de oldukça geniş olan bu boyaların pastel ve açık renklerini tercih ederseniz daha net neticeler elde edebilirsiniz.

Boyayacağımız kasa veya kapağı ince zımpara ile çok güzel bir şekilde zımparalayalım.Zımparalama işlemi esnasında zımparalanacak yüzeyi ıslatırsanız çok daha iyi netice alırsınız.Boyamadan önce elle yoklayarak çok pürüzsüz bir yüzey elde ettiğinizden emin olun.

Daha sonra boyayı akma yapmayacak şekilde 30-40 cm uzaktan ve darbeler halinde atalım.Akma,damlama olduğu taktirde hemen düzeltip boyanın kurumasından sonra bir kat daha atıp düzeltebilirsiniz.

Güzel bir kat elde ettikten sonra iyice kurumasını bekleyelim ve dikkatlice son katı atalım.

Her ne kadar selülozik boyalar çok çabuk kurusalar da makineyi kasaya takmak için yine de 5-6 saat bekleyelim.Daha sonra söktüğümüz parçaları boyaya zarar vermeyecek şekilde geri monte edelim.

"Fırça ile bu boyaları yapabilirmiyiz,elimde pencerelere sürdüğüm sentetik beyaz boya var,bunu kullanamaz mıyım?" diye bir soru sorabilirsiniz.

Sentetik boya çok güç kurur ve fırça izlerini aşırı belli eder.Ve kalın bir tabaka oluşturacağı için montajda sorunlara neden olur.Selülozik boya kadar da parlak durmaz.Neticede iyi olmaz.

Bir de orijinali boyalı olmayan malzemeleri boyamamak gerekir.

Kolay gelsin.

Not:Benim yazdıklarım sadece kendi önerilerim.Sizler yeni teknolojilerle daha iyi teknikler geliştirebilirsiniz.
burbank

burbank

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPtsi 7 Şub. - 22:52

@ M. Ali Sade

Elinize sağlık hocam, ne güzel bilgiler vermişsiniz.

@ Sifujack

Define adasını buldun Very Happy
alptuncel

alptuncel

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedSalı 8 Şub. - 6:43

M.Ali abi gönlünüze sağlık.. Birçok saatseverin faydalanabileceği muhteşem bir anlatım olmuş, tam arşivlik..
Okurken, uyguladığım taktirde elime yüzüme bulaştıracağımdan korkmak ve bu işin bana 2-3 boy büyük geleceğini düşünmekle birlikte, en sona yazdığınız not elimi kolumu bağladı. Smile Boş zaman bulduğumda anlattıklarınızı aynen uygulamak niyetindeyim..
M.Ali Sade

M.Ali Sade

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedSalı 8 Şub. - 9:22

alptuncel demiş ki:
M.Ali abi gönlünüze sağlık.. Birçok saatseverin faydalanabileceği muhteşem bir anlatım olmuş, tam arşivlik..
Okurken, uyguladığım taktirde elime yüzüme bulaştıracağımdan korkmak ve bu işin bana 2-3 boy büyük geleceğini düşünmekle birlikte, en sona yazdığınız not elimi kolumu bağladı. Smile Boş zaman bulduğumda anlattıklarınızı aynen uygulamak niyetindeyim..

Sakın ola "ben yapamam,bozarım,bu iş çok zor" düşüncesiyle yaklaşma.Bu işleri yapıp becerebilenler de o aşamalardan geçti.En fazla biraz uğraştırır.İlk mesajda bahsettiğim gibi işin sırrı tokmağı kasadan kurtarabilmekte.Ondan sonrası tamamen keyif işi.

Çalışmaları resimlersen çok daha güzel ve faydalı olur.
vervito

vervito

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedC.tesi 19 Şub. - 8:05

M.Ali hocam elinize sağlık işlemi herdetayı ile yazmışsınız. teşekkurler.
frown

frown

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedÇarş. 9 Mart - 4:02

M.Ali Hocam;

Masa saatim yok ama şayet olsaydı şu an parçalarını ayırmış temizliyor olurdum Smile
Harika bilgiler için çok teşekkür ederim.
M.Ali Sade

M.Ali Sade

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedÇarş. 9 Mart - 7:31

frownma demiş ki:
M.Ali Hocam;

Masa saatim yok ama şayet olsaydı şu an parçalarını ayırmış temizliyor olurdum Smile
Harika bilgiler için çok teşekkür ederim.

Ben de teşekkür ederim.
Akif

Akif

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPerş. 10 Mart - 8:19

M.Ali Abi elinize sağlık, teşekkürler.

Babam vardiyalı çalışırken, sabah vardiyasına gitmek için sabah 5 te kalkardı.

Bu saatle birlikte bir de aynı ebatlarda ama daha ince kare bir saat daha vardı. Uykusu ağır olduğu için; iki saati de kurup büyük boş bir tencerenin içine yanyana yerleştirirdi. Saatler çaldığında tüm mahalle ayakta:)

frown

frown

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPerş. 10 Mart - 8:24

Akif demiş ki:
M.Ali Abi elinize sağlık, teşekkürler.

Babam vardiyalı çalışırken, sabah vardiyasına gitmek için sabah 5 te kalkardı.

Bu saatle birlikte bir de aynı ebatlarda ama daha ince kare bir saat daha vardı. Uykusu ağır olduğu için; iki saati de kurup büyük boş bir tencerenin içine yanyana yerleştirirdi. Saatler çaldığında tüm mahalle ayakta:)

Very Happy

Sen beni güldürdün, Allah da seni güldürsün.
Akif

Akif

Peter - Masa Saati Empty
MesajKonu: Geri: Peter - Masa Saati   Peter - Masa Saati Icon_minipostedPaz 13 Mart - 11:53

Amin, hep beraber inşallah.

Peter - Masa Saati
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Hansa masa saati
» Eski Çin masa saatleri..
» Antika masa saati bilgi lutfen
» Sovyet Pilli Slava Masa Saati Alımı...
» Vintage Masa Saatleri