- alptuncel demiş ki:
- M. Ali abi kasa temizliğiyle ilgili bilgileri dört gözle bekliyorum.. saat uzun süredir yattığından makinasının bakımının öncelikli olduğunu düşünmüş ve dış temizlikle ilgili birşey söylememiştim.. gerçi daha kötü durumdaydı, biraz birşeyler yapıldı.. ben vereceğiniz bilgiler doğrultusunda temizlik yapmak niyetindeyim..
O zaman başlayalım.Başlarken burada bahsedeceğim bazı hususlarda herkesin kendine göre uyguladığı değişik hususlar olabilir.Aşağıya yazacaklarım benim kendi usulum.Bu usul ile diğer marka benzer masa saatlerini de yepyeni veya yeniye çok yakın kondisyonlara getirebilirsiniz.
Gerekli olan malzeme ve aletler şunlar:1.Güzel bir kargaburun pense ve bir düz pense.
2. İnce uçlu düz bir tornavida
3.Kullanılmış bir diş fırçası
4.Eskiden FAY veya VİM markalı kalın ovma tozları vardı.Artık marketlerde çok görünmüyor.Bulabilirseniz bundan, yoksa sıvı CİF veya benzerleri olabilir.
5.Temiz bir kaç adet toz bezi
6.İnatçı yerler için ince su zımparası
7.Eskiden KAOL denen ama şimdilerde muhtelif markaları bulunan metal parlatıcı malzeme.
8.Camı temizlemek için Cam-Sil veya benzeri bir malzeme.
9.Söktüğümüz malzemeleri koyabileceğimiz büyüklükte temiz bir kutu.
İşe başlama:Şimdi de işe başlayalım.İlk yapacağımız iş saati zarfından kurtarmak.Yani temizlik yapıyoruz derken tertemiz kadranı kirletmenin veya balansa zarar vermenin anlamı yok.
1. İlk olarak arkadaki ayar kollarımızı söküyoruz.Kurma ve çan kollarını kurmanın tersi istikametinde döndürerek alıp malzeme kutumuza koyuyoruz.Zil ayar kolumuz muhtelif şekillerde çıkabilir.Sıkı geçme ise kargaburunla dikkatlice çevirerek,pasolu ise dönüş istikametinin tersine çevirerek çıkarıyoruz.Saat ayar kolumuz ise sıkı geçmedir.Dikkatlice çekerek çıkarabiliriz.
2.Ayar kolları alındıktan sonra arka kapak alt kısmındaki çentikten istifade ederek hafif hafif ince tornavidamız ile zorlamak suretiyle üzerinde yıldızlar olan sarı malzemeli kapağımızı da çıkartıyoruz.
3.Alt ayakları kargaburun yardımıyla söküyoruz.Ayakların somun ve pullarını söktükten sonra ayakların üzerinde muhafaza ediyoruz.Bu ayaklar zaman içerisinde sökülmeye sökülmeye inatçı hale geçmiş olabilirler.Ayakları kargaburunla tutarken kargaburunun bu malzemeye hasar vermesini engellemek için ayaklara bir bez sarıp öyle sökmeye çalışmakta fayda var.
4.Aynı dikkatle çanların üzerindeki tutucuları da söküyoruz.Ve çanları yerlerinden çıkarıyoruz.Çanların ayaklarını da alt ayaklar gibi söküp somunlarını üzerlerine takıyoruz.
5.Zil tokmağının tutma kolunun üzerindeki vidayı sökerken alt pullarının diziliş şekline dikkat ediyoruz.Kol,vidası ve pullarını bir arada kutumuza koyuyoruz.
6.Artık saatimizi kasasına bağlayan herhangi bir bağlantı kalmamıştır.Sadece kasanın dışında kalan zil tokmağı bizim işimize engeldir.
Şimdi yapacağımız işlemde dikkatli olmamız gerekir.Zil tokmağını makinenin içerisinden sökerek makineyi dışarı alabiliriz.Ama bu işe yeni başlayanlar için zor olabilir.Tokmak sökülmeden de kasa üzerindeki delikten tokmağı dikkatlice geçirmek suretiyle saatin makinesini dışarı alabiliriz.
Bunun için balansın bulunduğu alt kısımdan çarklar baskısından tutarak makineyi dışarı doğru alırken tokmağın da üst taraftan kurtarılmasına gayret edilmelidir.İşin en zor tarafı burasıdır.
7.Makine kasadan kurtarıldığı zaman kadran üzerine değil hiç bir tarafına zarar gelmeyecek bir biçimde yanlamasına uygun bir yere bırakılmalıdır.
8.Kasa , ön cam, ön cam çerçevesi de dikkatlice temizlenecek malzemeleri koyduğumuz kutuya konularak temizleme işlemine geçilir.
9.Temizleme işlemine ön camı ilk önce çok güzel yıkayarak başlıyoruz.Yıkanmış camı bu defa Cam-Sil ile tertemiz silerek ve temiz toz bezimizle kurulayarak zarar görmeyeceği bir yerde muhafaza ediyoruz.
10.Kasayı,arka kapağı,ön cam çerçevesini,kurma ve ayar kollarını,çan tutucularını,tokmak tutma kolunu, alt ve üst ayaklarla çanları, VİM veya Cif ile dikkatlice ve çok güzel yıkıyoruz.Bu yıkama esnasında ince ve tırtıklı kısımları eski diş fırçamıza temizleme malzememizi (CİF) sürerek temizliyoruz.
Bu temizleme işlemini şayet lavabo gibi gideri olan bir yerde yapacaksanız çok dikkatli olun.Küçük parçalar gidere gidip sizi uğraştırabilir.Leğen gibi gidersiz bir yerde çalışmakta fayda var.
11.Yıkanmış malzemeler çok güzel bir şekilde kurulanarak sudan arındırılmalıdır.Bu etapta kurulama bezleri yanında suyu iyi emen kağıt havlu gibi malzemelerden de yaralanılabilir.
12.Kurulanmış malzemeler tek tek kontrol edilerek üzerlerinde kir, pas,tortu,yağ kalmadığı kontrol edilmelidir.Küçük paslar ince zımpara ile dikkatle zımparalanarak yok edilmelidir.
13.Aslında su ve deterjanla yapılan bu temizlik bile saatimizi oldukça gösterişli bir hale getirse de bununla yetinmeyeceğiz.Metal parlatıcı ile kasa, çanlar,alt ve üst ayaklar, arka kapak,çan tutucular,tokmak tutma kolu ile ayar kolları ile ön cam çerçeve (Sadece metal olanlar) güzelce parlatılmalıdır.
Burada da dikkat edeceğimiz husus şu:Bu metal parlatıcılar genelde iyi iş çıkartsalar da yaptıkları işin arkasından ince çukurluklarda beyaz kalıntılar bırakırlar.Parlatma işlemi bittikten sonra mutlaka eski diş fırçası hafifçe ıslatılarak bu kalıntılar temizlenmelidir.
14.Son aşamaya geldik.Şimdi de yaptığımız sökme işlemini tersinden uygulayarak saatimizi toplayacağız.
Makineyi kasaya yerleştirmeden önce çok dikkatlice kadranın ,akrep ve yelkovanın tozlarını almakta fayda var.
Umarım anlatabilmişimdir.
Herkese selamlar....
Not:AlpTuncel beyden temizlik sonu resimlerini de bekliyoruz.