Mesaj Sayısı : 530 Kayıt tarihi : 06/05/10 Nerden : İstanbul
Konu: Monokok-Yekpare kasa Salı 22 Kas. - 22:26
Monokok kasalar zamanında su geçirmezlik için düşünülmüş ve üretilmiş.Patek,AP,Omega,Seiko,Mido gibi markalarda görülebiliyor.Mekanizmaya, arka kapak bulunmadığından ön camdan müdahale edilebiliyor. Teknik anlamda bu saatlere müdahale sıkıntı yaratıyor mu,kullanımı ve tamiri pratik mi,Türkiye de durum nedir?
Bir kaç resim:
Üstadların görüşü nedir?
crazyhours
Mesaj Sayısı : 1360 Kayıt tarihi : 27/01/10 Nerden : ordu
Ben bir mido ile girmiştim bu yekpare kasa olayına kullanması çok güzel ama camdan giriş için iyi bir usta lazım.Büyük şehirlerde biraz daha kolay ulaşılır ama diğer türlü zor olur. Ayrıca herhangi bir arıza durumunda kapağı açıp hmm platin meme yapmış deme şansımız olmadığı için bu tip kasaları pek tuttuğumu söyleyemem.
Exern
Mesaj Sayısı : 275 Kayıt tarihi : 28/08/11 Yaş : 40 Nerden : IZMIR
Bende monokok bir hamilton almistim. Sonra arastirip ogrendigime gore cami sokup takmak eger aleti varsa cok kolay. Asagidaki videolarda aletin kullanilisini gormek mumkun.
Valjoux
Mesaj Sayısı : 504 Kayıt tarihi : 31/12/09 Nerden : İZMİR
Bu tür kasalar su geçirmezliğe bir çözüm olarak düşünülmüş ve yapıldığı dönemde de bir dereceye kadar da başarılı olmuştur.Her üretici kasaların tasarımlarını farklı şekilde yapmış bazıları işi basit şekilde yaparken bazıları da(özellikle omega) çok farklı alternatif yekpare kasalar üretmiştir.Bunlardan bazıları arka kapağa tek bir delik açıp (bu kısma bir vida yerleştirerek deliği kapatmış) tije(winding stem) ulaşma imkanı tanımış bazısı kasayı ve arka kapağı bir bütün olarak yapmış bazısı da kasayı ve arka kapağı bir birinden bağımsız yapmıştır.Hepsi'nin ortak noktası saatin makinasına ön cam'dan müdahale edilmesidir.İlk kasa örneğinde tij standart tijdir,diğer kasalarda kullanılan tijler erkekli dişili(winding stem male) diye isimlendirdiğimiz tijlerdir.Teknik olarak bu tür saatlere müdahale,işi yapacak olan usta'nın tecrübesine bağlı,önemli olan saati kasadan çıkartırken kasa ve kadrana zarar vermemesi. Bu tür saatler ne kadar su geçirmez olsa da bir süre sonra saatin tepe contaları'nın bozulmasından dolayı bu kısımdan su alıyor saat tamire gittiğinde tepe çıkartılırken o kısımdaki pasın etkisiyle kırılmalar olabiliyor ve sorun burda başlıyor orjinal parçayı bulamayıp böyle bir kasa da standart tij kullanan bir tamirci saati bu şekilde tamir ediyor kendince günü kurtarıyor fakat saat başka bir tamirciye yıllar sonra gittiğinde tepeyi yerinden çıkartmak pek mümkün olmuyor büyük ihtimalle saatin bir parçasına zarar gelebiliyor.
Aslında monokok terimi bence daha uygun sonuçta mekanik bir parçadan (kasadan) bahsediyoruz tıpkı bu terimin araçlarda kasa tabirinde kullanılması gibi. Monokok kasa, şasi vb.
deka
Mesaj Sayısı : 5518 Kayıt tarihi : 04/07/09 Yaş : 65
Türkçe yazılışıyla monokok, fransızca kökenli bir kelime diye anlıyorum.Aslı Monocoque olarak ifade ediliyor ve sözlüğe baktığımda anlamının "yekpare kabuk" olduğunu görüyorum.Saat için doğru terim bence Monokok olmalı,zaten yabancı forumlarda da bu ifade geçiyor.Monoblok sanki saat dışındaki endüstrilerde kullanılıyor ve tek parça olmayı ifade ediyor.
Valjoux
Mesaj Sayısı : 504 Kayıt tarihi : 31/12/09 Nerden : İZMİR
Bilgiler cok iyi geldi Valjoux usta. Peki camdan iceri hic su girmez mi? Cam ile kasa arasinda ne var ki saatin su almasini onluyor? Sokup takmakla lackalasma olmaz mi?
Valjoux
Mesaj Sayısı : 504 Kayıt tarihi : 31/12/09 Nerden : İZMİR
Burada konusu geçen saatler vintage olduğu için bunların su geçirmezlik dereceleri belli bir noktaya kadardır genel de su geçirme problemi pek cam'dan olmaz genellikle saatin tepe kısmı saatin kurulması ya da ayarlamak için çekilmesi yüzünden daha fazla aşınmaya maruz kalır bundan dolayı su geçirme problemi bu noktadan olur fakat camlar da zamanla özelliğini yitirdiğinden değiştirmekte fayda var.Bu tür camların altında da cam altı contası ya da mikaların için de metal çemberler vardır.