Mesaj Sayısı : 24 Kayıt tarihi : 19/01/12 Yaş : 50 Nerden : SAMSUN
Konu: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 3:32
Tüm forum halkına Selamlar .. Arkadaşlar evimde küçük atölyemde bir saatin makinesinin %90 nını yapmayı kafama koydum ve başladım..ne yapacagıma ve nasıl yapacagıma kararı bugün verdim elimden geldigince sizi bilgilendirmeye çalışıcam.. ) bunu resimleyerek yapıcam ..
Bu arada Adım Ertan Samsundayım ama aslen İzmir .. Meslegim talaşlı imalatın hertürlüsü --torna - freze - taşlama - cnc - honlama- lepleme- eksen kaçıgı parçaların işlemesi ..
Kaç gündür malzeme analizi ve araması yapıyorum çogunu buldum
mil taşlarını kullanıcam samsunda gittigim ve benimle dalga geçen saatçilerle ugraşmıcam.. kumpas mikrometre okumayı bilmeyen diş modülünün ne oldugunu bilmeyen ustaları hayatımdan çıkardım.. )
yapmayı planladıgım saat cep saati makenizması olucak arkadaşlar bu saatleri e-baydan buldum ve satın alınması gerekiyo bunları alıcam zaten.. Forumdan ricam ben bu iş için 1000 dolar para ayırdım ebaydan bir arkadaş benim için alışveriş yapabilirmi lazım olanların linklerini atabilirim mümkünse ebaydan alışverişi bilen ve anlayan arkadaşların yardımına ihtiyacım var 3-4 tane cep saati çeşitli makenizmalara ve 5-6 adet kol saati alıcam bunları parçalayıp resim ölçü için kullanıcam...
şimdilik bu kadar
SAĞLICAKLA KALIN..
watcher Admin
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 6:19
Cok para harcamayin, bir veya iki tane cep makinesi temin edin ve el aliskanligi icin baslayin. Benim Istanbuldaki evimde hem cep hem de kol makineleri var, bir ara istanbula geldigimde size yollarim
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 6:24
Mete Abi çok sagol Teşekkür ederim.. 1000 dolar çıkardım gözden çok büyük rakam degil autocad çizimlerini kendim yapıcam zaten . E makinada bol dünya kadar torna freze dişliler için azdırma tezgahı olucak Ab.......i şu ebayı halledeyim ...
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 6:36
cakir ustaya diyer mesajinda cevap vermistim heralde okumadi .bu arada ulkemizdeki saatcilere fazla haksizlik etmemek lazim .bende baslarda boyle dusunuyordum ama anladimki saatcilik icerisinde bir cok zanagati barindiriyor .bunu imal eden fabrikada bile tasarlayan ,cizen ,ureten ,montajliyan farkli farkli birimler tamirci problemi tespit edip gerekirse yeni ile eskiyi degistirendir .bir saatciden freze divizor alip cark yapmasini beklemek haksizlik olur.ama dersenizki arizayi bile tesbit edemiyorlar evet ne yaziki kendini yetistirmis ustalarimizin sayisi az,bununda sebebi arz talep dengesinde yatiyor halkimizin buyuk cogunlugu sunnetinden kalma stempo saatler kullaniyor ve senede bir 2 tl pil parasina ic cekiyor .ustam size tavsiyem resimlerini paylastiniginiz parcalarin hic birine para vermeyin ha israrliyim derseniz size bazi mekanizmalar ulastiririm .ama once forumu iyice gozden gecirmenizi tavsiye ederim .
movement34
Mesaj Sayısı : 272 Kayıt tarihi : 01/07/11 Yaş : 44 Nerden : hong kong
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 8:52
Kararliliginiza hayran kaldim Ertan bey,
Sonuna kadar destekciniz.
Oncelikle Baret ustayla gorusun,size hepimizden daha fazla o yardimci olabilecek donanima sahip.
Kendiside zaten yardimci olmak istemis. Baret usta ve Mete abinin dedigi gibi ebaydaki parcalara para vermeyin. Burada cogu uyede,bende dahil, sizin baktiginiz parcalardan ziyadesiyle var. Eminim herkesde seve seve yardimci olacaktir.
Basarilar diliyorum.
tmr5555
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 9:17
Ustad, projenizde basarilar, insan Kafayı bir konuya takmayagörsün. Umarim basarili olursunuz. Ben de solidworks'te bir saat kasasi tasarimi yapma pesindeyim. Ilerleyen zamanlarda CNC uretimi icin bilgilerinize basvurabilirmiyim acaba?
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 9:56
barett demiş ki:
cakir ustaya diyer mesajinda cevap vermistim heralde okumadi .bu arada ulkemizdeki saatcilere fazla haksizlik etmemek lazim .bende baslarda boyle dusunuyordum ama anladimki saatcilik icerisinde bir cok zanagati barindiriyor .bunu imal eden fabrikada bile tasarlayan ,cizen ,ureten ,montajliyan farkli farkli birimler tamirci problemi tespit edip gerekirse yeni ile eskiyi degistirendir .bir saatciden freze divizor alip cark yapmasini beklemek haksizlik olur.ama dersenizki arizayi bile tesbit edemiyorlar evet ne yaziki kendini yetistirmis ustalarimizin sayisi az,bununda sebebi arz talep dengesinde yatiyor halkimizin buyuk cogunlugu sunnetinden kalma stempo saatler kullaniyor ve senede bir 2 tl pil parasina ic cekiyor .ustam size tavsiyem resimlerini paylastiniginiz parcalarin hic birine para vermeyin ha israrliyim derseniz size bazi mekanizmalar ulastiririm .ama once forumu iyice gozden gecirmenizi tavsiye ederim .
Sevgili Üstadım çok özürdilerim mesajınızı gerçekten görmedim inanın çok mahçup oldum .. Ben Samsunda gittigim saatçi ustalarına sanırım biraz haksızlık etttim ustalardan divizörü kumpası modül mikrometresini sormak diş sayılarını sormak pek parlak bir fikir olmasa gerek Ben başka hiçbir iş yapmadım kendimi bildim bileli metal işlerim tezgahlarda ama asla ustayım demedim ...
Meslekteki zirveye yakıt sistemleri yapan ingiliz firmasında ulaştık çok şükür .. toleranslar 0.002 ye indi imal ettigimiz parçalar çok küçük çoook hassas ve çok saglam malzemelerden imal ediyorduk yüksek alaşımlı HSS çeligini bilen bilir 60 rockwell sertlikte o cam gibi çeliklere öyle şekiller veriyorduk ki biz bile hayret ediyorduk ....baret üstadım herşeyi anlıyorum gerçekten ama isviçrede üretilmiş bilinen bir saat markası 20-30 bin dolar etmez abi işte bu çok zoruma gidiyo hakmıdır hukukmudur biz ABRAHAMM TANKLARININ 300 parçadan oluşan yakıt sistemini 3-5 bin dolara satıyorduk o malzeme ve o işçilikle en az 100 adet saat yaparsınız hemde o saatler taş gibi olur 5 nesil görür .... KARŞISINDADA HİÇBİR İSVİÇRE MARKASI DURAMAZ...
Neyse çalışalım gerisi teferruat çalışalım ...
sevgilerimle..
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 10:05
movement34 demiş ki:
Kararliliginiza hayran kaldim Ertan bey,
Sonuna kadar destekciniz.
Oncelikle Baret ustayla gorusun,size hepimizden daha fazla o yardimci olabilecek donanima sahip.
Kendiside zaten yardimci olmak istemis. Baret usta ve Mete abinin dedigi gibi ebaydaki parcalara para vermeyin. Burada cogu uyede,bende dahil, sizin baktiginiz parcalardan ziyadesiyle var. Eminim herkesde seve seve yardimci olacaktir.
Basarilar diliyorum.
Çok Teşekkür ederim üstadım desteginiz için ... bunu bilmek bile güzel..
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 10:22
isvcre saatcilige fransa ve ingiltereden sonra girdi diye biliyorum onceleri dag koylerinde kardan kistan dolayi evlerine kapanan koyluler muzik kutularinin mekanizmalarini yaparak baslamislar daha sonra (Echappement à ancre suisse) isvicre ancre sistemi kaderini degistirmis bu saat ulkesinin ulkelerinin ismini tasiyan bu esapman sistemyle en hassas saatleri yapmislar .diyecegim bu ulkenin asirlik saat markalari saatlerini alanlara yaninda markalarinin karizmasini da beraberinde satiyorlar pahali olma nedenleri bundan .Sizin fikir ve dusuncenize katiliyor ,destekliyor ve birakmamainzi istiyorum emin olun burdaki bir cok kisinin de yuregi ayni sesle atiyor .benim demek istedigim bazilarimizin yaptigi hatalara dusmemeniz .azda olsa birbirimizin bilgisinden faydalanmamiz lazim .Sanatiniza sozum yok hava celigini isliyor olabilmeniz mukemmel bir sey yapabilecek deneyime ve zanagata sahip oldunuzdan kuskum yok ama bu is icin gerekli techizata ihtiyaciniz var azdirma makinesinde saatin carklarini veya pinyonlari yapabilecegi konusunda ben terdutteyim keya saatin diregini normal bir tornada cekemeyiz diye bunlari yazdim butcenizi bozuk eksik saatlere harcayip bence iyi bir sey yapmazsiniz madem ilginiz ve azminiz var size gerkli takimlari temin edelim mekanizma konusu sorun degil Mete abinin dedigi gibi cuvalla var gondeririz ama once saat hakkinda bilgi gerekli teshizat ve sizin ustaliginiz sonrasi eminim cok zevkli ve guzel olacaktir
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 11:06
Üstadım....
Yaşınızı bilmiyorum ama ABİ diyesim geliyor.. bizim meslekten oldugun aşikar bu çok güzel aynı dili konuşuyoruz ...internette bayagı bir araştırdım çinliler çarkları diş profilleriyle beraber eksantirik preste basıyorlar ... isviçredeki amcalarda eksantirik preste basıyorlar ama diş profillerini azdırmada açıyorlar bunu bizzat gördüm...bronz çarklarda hammaddeye %3 oranında nikel atıyorlar bu %70 dayanıklılık saglıyorlar ve daha birsürü sırları var bu amcaların.... Abi pinyon dişlisini azdırmada işleyemeyiz zaten herhalükarda divizör ve açılı freze çakısı .. yada çok yüksek devir ve sibyan taş ..
Yazıcak çok şey var aslında ve sizinle bol bol yazışmak isterim... . en basit hali ve bu kadar basit olamaz dedigim resim ama bu kadarmış ... ana hatları....
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 11:46
Bu işte bedendeki kalbin videosu yanin bu ekipmanlara kalp diyorum o kadar çok seyrettim ki....
Bu videoda bende herşeyin bittigi nokta ne cnc var ne elektirik nede bilgisayar helal olsun işte usta bu adam ...neler vermezdim beraber çalışmak için
Ustanın kullandıgı tornayı şu an kendim yapıyorum basit sade kullanışlı ve yapması kolay tornanın aynasını bile öyle güzel dizayn etmişlerki ne istersen işlersin....
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 11:52
Cakir ustam yas konusunda yanildin sen bana kardes veya arkadas de ben 35 yasindayim . bu arada tabiki bol bol sohbet eder ve yazisiriz ama karar verelim sen prototip mahiyetinde bir denemelermi yapmak istiyorsun yoksa tesismi kurmak istiyorsun yoksa seri imalatta kullanilan makineler mevcut ki bunua azdirmada dahil ama anladim kadariyla sinirli zaman ve butceyle becerilerini saat uzerinde yogunlastirmak istiyorsun unun icin bu tezgahlara gerek yok aslinda asiri butceler ayirmanada (asiri butce kisiye gore degisir ) senin yapman gereken ilk sey gercek bir saatci tornasi edinmen ki bu basit ikinci elleri bol miktarda bulabilirsin surekli takib ettiginde uygun fiyatada alabilirsin saat tornasi basligiginda bu tornalardan bahsetistim eminim gorunce anlarsin bunun yanindada saatleri simartman icin gerekli bazi ufak tefek ekipmanlar gerekli bunlarida ikinci el temin edebilirsin hatta bulmana yardimci olabilirim daha sonra saatler uzerinde oynama yapabilr az hasarli saatleri alip eksiklerini gidere bilirsin zamanlada zaten her sey gelisir diye dusunuyorum soyle bir sey sorumak istiyrum yukarda ilk resimde taslar ben bu taslardan sana gonderiyim bu sorun degil ama kac cesit oldugu nerede hangi tasin kullanildigi veya bu taslarin yuvasinin nasil ve neynen acildigi hangi aletle yerine cakildigi gibi aslinda bunlari temin etmek zor degil bence pahalida degil.mesela burda bana cok yardimlari olan saatci ustalar tornaya 3mm buyuk matkap takabiliyorsan o tornada saat yapamazsin demislerdi ve gercektende zamanla onlarin ne kadar hakli oldugunu bosu bosuna gereksiz tornalar aldigiin farkina vardim insallah gonlunden gecen seyleri gerceklestirirsin saygilar .....
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 12:10
1890-1900 yılları başında yapılan makenizmalarla benim forumda yayınladıgım cep saatlerinin makenizmaları nasılda birbirine benziyor....
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 12:29
barett demiş ki:
Cakir ustam yas konusunda yanildin sen bana kardes veya arkadas de ben 35 yasindayim . bu arada tabiki bol bol sohbet eder ve yazisiriz ama karar verelim sen prototip mahiyetinde bir denemelermi yapmak istiyorsun yoksa tesismi kurmak istiyorsun yoksa seri imalatta kullanilan makineler mevcut ki bunua azdirmada dahil ama anladim kadariyla sinirli zaman ve butceyle becerilerini saat uzerinde yogunlastirmak istiyorsun unun icin bu tezgahlara gerek yok aslinda asiri butceler ayirmanada (asiri butce kisiye gore degisir ) senin yapman gereken ilk sey gercek bir saatci tornasi edinmen ki bu basit ikinci elleri bol miktarda bulabilirsin surekli takib ettiginde uygun fiyatada alabilirsin saat tornasi basligiginda bu tornalardan bahsetistim eminim gorunce anlarsin bunun yanindada saatleri simartman icin gerekli bazi ufak tefek ekipmanlar gerekli bunlarida ikinci el temin edebilirsin hatta bulmana yardimci olabilirim daha sonra saatler uzerinde oynama yapabilr az hasarli saatleri alip eksiklerini gidere bilirsin zamanlada zaten her sey gelisir diye dusunuyorum soyle bir sey sorumak istiyrum yukarda ilk resimde taslar ben bu taslardan sana gonderiyim bu sorun degil ama kac cesit oldugu nerede hangi tasin kullanildigi veya bu taslarin yuvasinin nasil ve neynen acildigi hangi aletle yerine cakildigi gibi aslinda bunlari temin etmek zor degil bence pahalida degil.mesela burda bana cok yardimlari olan saatci ustalar tornaya 3mm buyuk matkap takabiliyorsan o tornada saat yapamazsin demislerdi ve gercektende zamanla onlarin ne kadar hakli oldugunu bosu bosuna gereksiz tornalar aldigiin farkina vardim insallah gonlunden gecen seyleri gerceklestirirsin saygilar .....
Benim takıntım saati yapmak tesis kurmak degil .... Ha şöyle olur yaparız bitiririz yayınlarız begenilir ve küçük bir tesis kurarız üretiriz ama asıl derdim şu .... Yapılan o saatin baglantı vidalarından dişli çarklarına kadar bizim yapmamız herşeyin Türkiyede yapılması Olurda o güne çıkarız yaptık oldu diyelim o yaptıgımız saatin arkasına yani cam kapağa aslanlar gibi Made in Turkey i yazarız Zor olabilir hatta çok zor ama imkansız degil ben bu işe hobi olarak başladım... metali işleyip ona olması gereken şekli vermek benim meslegim .. Birde Türkiye de saatçi tornasında gerçekten mil işleyen yada dişli çark açan üstad var mı ? ben oldugunu zannetmiyorum ...
Birde baret kardeşim sen bu işle ugraştın mı yani saat yapmayı denedin mi yada olmadı mı 3 mm matkap saat için çok büyük bir ölçü ama tezgahındaki yatakların yada rulmanların boşluk degeri neyse hassasiyetin odur özellikle radyal boşluk 0.005 bak bunu araştırıp ögrendim
Baret dostum elinde sattçi tornası mı var ... ben şu anda filmdeki amcanın el tezgahını imal ediyorum biraz kopyalama işi oluyo ama çok pratik bir makine neyse geç oldu Tüm arkadaşların kandili mübarek olsun... Hayırlı geceler..
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 12:51
tabiki turkiyede direk yapan cark yapan ustalar var tbiki ulkemizde bir birinnden kiymeli ustalar var ama her sey imkan meselesi .3mm matkap baglanan torna buyuk lugunden dolayi saat yapimina elverisli degil demek istemistim .evet benim nacizane tornalarim makinelerim var ama ben daha cok tamirat ugrasiyorum yeni bir sey yapmak daha cok deneyim ,bilgi, zaman ve para demek benim acimdan ama bu yilin sonuna dogru cinden mini cnc freze almayi planliyorum tabi kismet olursa bu arada tornalarda bilya yok burc yataklidir yaparken kafa takilan kisimlari elimdeki tornalari gerekirse soker fotolar gonderirim aslinda 8 mm ikinci el torna almani tavsiye ederim artik cin malida bulman kolay. hayirli geceler.....
asymptote
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Cuma 3 Şub. - 13:02
huşu içinde izliyorum, ve bu konunun sürüp gitmesini diliyorum... çakır ustam bir mekanizmanın benzerini üretebilirsiniz fakat size önerim tasarım konusunda yardım alın, saatçilere değil, horoloji bilen arkadaşlara danışın.. harcayacağınız saatlerin, vereceğiniz emeğin iyi bir sonuç vermesi dilek ve beklentimle sizi izlemeye devam edeceğiz, güncel bilgi ve gelişmeleri bizden esirgemeyin lütfen..
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! C.tesi 4 Şub. - 0:14
Fatih Sevgili dostum site için çok teşekkür ederim burda arkadaş modül çakı ile çalışıyor modül ile çalışmak azdırmaya göre herzaman daha zevklidir ... klasik oluyo artık ... bu arada makine hem torna hemde yatay freze görevi görüyo .. 2 puntayla dişlileri bagladıgı eksen düzenegi alıştırma tablası orda aslında kalibre macunu diye bişey kullanıyo modül aralarına sürerek dişliler birbirine alıştırılır.. bak bunları fotograflamamış çakallar Aslında Fatih bu konuda en çok kafamı kurcalayan ve beni zorlucak olan dişli merkez eksen deliklerinin delinmesi zaten tüm hassasiyet oradaki diklik ve ölçünün tam olması ...
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! C.tesi 4 Şub. - 0:50
merhaba o iki puntali alet kompa ,ortaya carklar baglanip en iyi calistigi aralik tespitini yapar daha sonra fotoda cikmamis puntalarin arkasi iki dislinin platin uzerindeki yerlerini cizmeye yarar bu compa 3 boy olarak mevcuttur en buyugu duvar saati gibi buyuk carklar icindir bu en kucuk boyu bu arada torna o kadar iyi ve hassas degil freze kafasi hem horizontal hemde vertikal olarak kullanilir modul cakisi saatciler icin azdirmadan daha avantajlidir bu cakilar bergeon markayla temini mumkun.merkez eksen delikleri bu freze aparatinin cevrilip is parcasina paralel konuma getirilmesiyle mumkun.olcme konusundada senin temin edecegin micro metre en kucugu 0-25 mm oda isini gormez dijital kumpasta kullanamazsin bu is icin ozel tasarlanmis kompratorler vardir .
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! C.tesi 4 Şub. - 2:17
Selam. Ben ne olduğunu gayet iyi anladım ama aklımın yatmadığı bir kaç nokta var.. Dişli imalatında çalıştıgım için iyi bildiğim bir konu diyebilirim diş modüllerini açtkdan sonra beraber çalışıcak olan iki dişliyi birbiriyle alıştırırsın buna modül kalibresi denir .... bu işlem çalışırken hassaslık sessizlik ve güç aktarımında rahatlık sağlar ve tabiiki çok uzun bir ömür.. Aslında Fatih kardeşim şimdi bu resimlerden çok önemli bir detay yakaladım...
Senin elinde ne gibi ekipmanlar var bak merak ettim şimdi yani kendine torna falan aldın mı yada dişli çark açabildin mi ??
CNC bana çok abartı geliyo ha dik işlemle saatin ana gövdesini işlersin ama torna da cnc kullanmak ??
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! C.tesi 4 Şub. - 3:55
bu resimde gorduklerin kompa bununla diyer dislilerde oldugu gibi prodvilerle alistirma yapilmaz , bu yaptigin dislinin karsiliginda nasil calistigini kontrol etmene yarar dis taraftaki sivri uclari bir tarafi yeni yapilan dislinin calistigi yataga diyeinide karsisinda calisan dislinin yatagina gore ayarlar sonrada yeni disli ve karsiligini ortaya baglarsin gevsek veya siki oldunu anlamana yarar birde yuvasi bozulmus saatlerde yuvaya buson ile kapatilir yeni yuva yeri bu kompa ile cizilir .bendeki takimllar baya var evet cark yapa biliyorum ama daha degisik bir yontemle buda yuvarlama yontemi yuvarlama makinesini alet kisminda tanitmistim inceliyebilirsin bu sistemde cark yapacagin parcaya dis adedi kadar normal tepsi cakiyla girersin sonra yuvarlama makinesinde modul verirsin .bende alet ve makine coktu cogunu sattim ama genede baya var
watcher Admin
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! C.tesi 4 Şub. - 6:38
Sevgili Barett, makine konusunda cok asmis bir arkadasimizdir. Elinde bir tane degil hemen her cesit aletten birkac tane vardir, biraz da kendisinin affina siginarak soyleyecegim, benim saat manyagi oldugum kadar o da makine ve takim manyagidir Gecen yil isvicreye beraber gittigimizde oradaki bir makineyi satin alabilmek icin ne kadar kivrandigini, satip para kazanabilecegi bir cok saat dururken en sonunda o makineyi aldigini kendim gozlerimle gordum. Ha daha sonra ne yapti makineyi diye soracaksiniz. Sanirim bir hafta kadar makineye sarilarak uyudu ve makine simdi digerlerinin yaninda uslu uslu oturuyor
Makine sanirim bir perlaj makinesi idi. Hatta iki gun once bana ugradiginda perlaj icin tum yan malzemeleri de aldigini soyledi ama zaman bulup yapiyor mu? Hayir
.
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! C.tesi 4 Şub. - 21:22
Aslında Mete Abi kendi adıma konuşayım tek sıkıntımız zaman sanırım ... ben uluslararası bir şirkette egitim ve bakım şefiyim acayip yogun çalışan bir adamım 580 adet makinem 60 tane makine teknisyenim var makinelerde öyle küçük makineler degil en büyügü 7-8 katlı bina boyunda en küçügüde ben boylarda bunların üzerinde ne ararsan var rediktöründen tutta her türlü rulman mil yatak dişli kavrama ne ararsan var ve bakımlarından ben sorumluyum ... :(
Zaman lazım zaman hergün en az bir 5 - 6 saat ayırması lazım Fatih in bu alet edavatlarda ustalaşması için ... bizim meslekte genelde bir operatörün pişmesi 2 yıldır 5 yılda usta olur ve adamı alır başka makineye yerleştirirsin neden mi ... çünkü ustalar herzaman hataya daha meyilli olur ..
Mete Abi İsviçreye bende çok gitmek isterim özellikle eski saat atölyelerinde gezmek isterdim..
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! C.tesi 4 Şub. - 22:53
cakir ustam adiniza cok sevindim forumda yetenekli ve kalifiye arkadaslarin olmasi cok guzel anlasilan saat denen illet virus sizinde kaniniza yavas yavas girmis artik bu sevdadan donus yok Bu arada benim makine kullan konusunda bir engelim yok benim yukarida bahsettigim deneyim saatlere dair soyledigim bir seydi bu yuzden orta okul ve liseyi okuyamamis olmam vahimde olsa(disardan bitirdim tabiki) dededen babadan cekirdekten yetismis biri sayilrim gerci bizim meslegin ucu aciktir hic bir zaman tam olamassin teknoloji senden hizli buyur Ben su an 1887 tarihinden bu gune hizmet veren bir mezarlikta 8yildir bazi hurdalari kullaniyorum calistiklarimdan bir kac makinenin resmini paylasiyim
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! C.tesi 4 Şub. - 23:01
buda gecen hafta aldigim bir freze motorunu degisip boyamam lazim comtoise duvar saatlerin carkini yapmak icin aldim
borahan Admin
Mesaj Sayısı : 977 Kayıt tarihi : 28/12/09 Yaş : 47 Nerden : İstanbul
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! C.tesi 4 Şub. - 23:10
bu başlığı özellikle takip edip tekrar tekrar okuyorum, yakında kendi imalatımız olan parcalar ile projelerımızı gerceklestırecegız gıbı bır hıs var ıcımde.
ustalara saygılar
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 0:20
Fatih Selam..
Kardeş bende kendime herzaman tornacıyım derim tahsilimiz var çok şükür ama önce bu laf çıkar agzımdan TORNACIYIM... halbuki en çok frezede çalıştım.. kalıp firmasında çalışırken 5 yıl
Ama senin makinelerde çok büyükmüş be bilader HAVA TORNASI vay be BORWEK on numara makineler bunlar ... bi ara bende TOS frezeleri bilirsin çekoslavak bizim ülkede ayrı bir yeri vardır TOS ların onun yatayında çalışmıştım 1-2 yıl kadar dişli çark yapıyoduk..aşinalık ordan çarklara
Sen burada bu makineleri mi kullanıyorsun yoksa firmanın mı sahibisin ... Firma sahibiysen işin zor bilader 100 yıllık makinelerle çalışmak
Fatih saat merakı ve hevesi yıllardır var bende ama bi şekilde izole ettmişim kol saati bile takmıyodum şimdi kolumda dedemden kalan bir saat var kurmali mekanik oldugu için kullanıyorum ...hergece onu kurarak ona hayat vermek harika bir zevk ...
Kütahya porselende mühendis bir arkadaşım var kadran yaparmısın dedim geçen gün .... alasını yaparız dedi 100 yıl garanti istesem dedim güldü yaparız bişeyler dedi.. .. eksantirik preste bas abi kadranları gönder kütahyada kadranın alasını yapsınlar...
herşey olur ya yeter ki iste.....
Hala sinir oluyom pahallı isviçre saatlerine
dünden beri aklımd
brkgler
Mesaj Sayısı : 513 Kayıt tarihi : 29/01/11 Yaş : 41 Nerden : Ankara
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 0:25
Çakır üstad hali hazırda devam eden projelerimiz ve gelecekte bekleyenler için Türkiye'de yürütmek istediğimiz bir çalışma kadran işleri... heleki porselen olunca asla vzgeçilmezdir. Bu konuyu birşekilde yöneticilere iletirseniz çok çok çok seviniriz.
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 0:34
batan avrupanin mallari bunlar hehehe allaha sukur bu makinelrin bir haric diyerleri satldi artik daha kucuk ebat calisiyoruz ki makineler bunlara nisbeten yeni Tos gercekten guzel makineler burdada 3 ,4 tane var artik devir cnc devri neyse kadran olayina gelince cep saatleri mine dir hammadesi cam cini seramik topraktan yapilir cok ta guzel olur ama inceligi yakaliyamazlar cinide malzeme biskuvi ocagindan cikinca ustune atilan sir nerdeyse 1mm kaldiki emay kadranlar 0.7 mm gelenleri var kadaran bir saatte sorun deyil kol saatlerinde metal kadran kullanilir Bu arada frezem nasil ustam sizin gibi birinin bakim yapmasi gerekiyor aslinda
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 0:55
Adresi vereyim hemen gönder dijitalde takarız on numara olur bak senin freze..
Üzülüyom aslında bu emektar makinelere o koca koca tornalar frezeler şimdi çelik fabrikalarının hurdalıgında sıra bekliyolar yazık yaww..
Bu arada memleket neresi baret yani senin işyeri İstanbul damı.. sanki yabancı memleket gibi...
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 1:01
ben dijital takmayi dusundumde yeteri kadar yer yok sorun deyil boylede kullanirim allahin izniyle bu arada makineler Turkiye ,Hindistan ve ugandaya satildi daha cok hizmet yaparlar gibime geliyor bende Belcikadayim maglesef...
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 1:36
Çok uzaktaymışsın bilader gurbet Allah yardımcın olsun :( ben izmirden ayrıyım diye 4 yıldır kafayı bozdum karadenizde ama napalım yiyecek ekmegimiz burdaymış kısmet işte.. çok şükür halimize ...
frezenin yatak boşluklarına bakmayı unutma 0.05 den yüksekse sakat ... bak ben makinelerimde şimdi SKF INA rulmanlar kullanmaya başladım hassasiyet çok güzel oldu tek dezavantaj makina sogukken kalkışlarda biraz motoru zorluyo...
Hani sen CNC diyosun ya bir çok yatakda adamlar ina rulman kullanmışlar hassasiyetini yükseltiyosun yaptıgın işin..
Yalnız Fatih gerçekten tebrik ederim saat konusunda çok bilgi edinmişsin helal olsun gerçekten dolu bir adamsın.. kaç yıldır bu işle ugraşıyosun bilmiyorum ama saglam birikim yapmışsın tebrikler..
Kardeş ben bişey sorayım bu arada.. bu isviçrede ki saat okullarının egitim ögretim dökümanlarını nasıl buluruz ben nette çok aradım ama bulamadım... yada ölçekli bir saat teknik resmi manueli yada başka bir egitici bişey ...
brkgler
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 1:48
Çakır usta o konuda en bilgilimiz sanıyorum Watcher (Mete), ancak bildiğim kadarıyla bende bildiklerimi aktarayım, artık her birim için ayrı bir sanat okulu ve sertifika programı var... Örneğin tasarım, mekanizma, testing vb...
Bazen çalışmalarıma feyz vermesi için ben youtube daki videolardan yararlanıyorum. google da bir döküman arıyorsam horology anahtar kelimesini kullanıyorum.
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 1:58
brkgler demiş ki:
Çakır usta o konuda en bilgilimiz sanıyorum Watcher (Mete), ancak bildiğim kadarıyla bende bildiklerimi aktarayım, artık her birim için ayrı bir sanat okulu ve sertifika programı var... Örneğin tasarım, mekanizma, testing vb...
Bazen çalışmalarıma feyz vermesi için ben youtube daki videolardan yararlanıyorum. google da bir döküman arıyorsam horology anahtar kelimesini kullanıyorum.
Çok sagolun teşekkürler arama yapmakdan teşekkür edemedim.. güzel şeyler var bakıyorum...
brkgler
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:02
ayrıca usta şunu da söylemem lazım bulacağımız dökümanların çoğu yabancı dilde, genellikle fransızca... ancak olurda eline biryerlerden geçerse çekinme en azından bana ulaştır senin için ingilizce-türkçe işini ben görürürm.
BR-02
Mesaj Sayısı : 408 Kayıt tarihi : 20/02/11 Nerden : Federal Almanya
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:04
Bu gidisle, ki beni cok mutlu ediyor, ve zevkle takip ediyorum ileriki zamanlarda bir Türsaat - Made in Turkey görecegiz, insallah ömür yeter, gözleri kirpmadan bir tane kolumuza takabiliriz.
frown
Mesaj Sayısı : 403 Kayıt tarihi : 16/12/10 Yaş : 48 Nerden : İstanbul
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:06
Bir gün mekanik saatlerde "Made in Turkey" yazısını göreceksek kesinlikle bu forum sayesinde olacak, buna artık çok daha fazla inanıyorum.
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:07
ustam bu forumda sessiz sessiz takip eden beni cebinden cikaracak bir birinden kiymetli nice ustatlar nice insanlar var bundan eminim yapmayla ugrasmasalar bile saat hakkinda muhtesem bilgilerle dolu insanlar var plan konusuna gelince bulman gercekten cok zor ama STEFFEN PAHLOW un bir kitabi var kendi yaptigi tourbillon bir cep saatini planlariyla resimli anlatimlariyla yayinlamis nasil yaptigini en son ayrintisina kadar anlatmis en son mail attigimda 150 euro gibi bir fiyat soylemisti ama sorun almanca ve ingilizce oda bana uymadi www.s1p.de bu siteden ulasabilirsin youtube de guzel videolari var izlemeni tavsiye ederim
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:08
frownma demiş ki:
Bir gün mekanik saatlerde "Made in Turkey" yazısını göreceksek kesinlikle bu forum sayesinde olacak, buna artık çok daha fazla inanıyorum.
hehehe (Made in Siwas)
frown
Mesaj Sayısı : 403 Kayıt tarihi : 16/12/10 Yaş : 48 Nerden : İstanbul
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:09
barett demiş ki:
frownma demiş ki:
hehehe (Made in Siwas)
O da olur usta
BR-02
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:17
Simdi hayalime basladim;
bir bakmisiz, 5000 metre kare alan, her sabah dizayn bölümü ile görüsmeler projeler hakkinda brifing, ilerlemeler yeni cikicak model belirlemeleri, her yer bembeyaz, makineler tornalar presler girla calisiyor, Bir sonraki SIHH davetiyelerinin kimlere gönderilecegi tartisiliyor, bu arada SIHH stand dekor tartismalari günü yogunlastiriyor. Sayin Watcher yine cok ucuk bir fikirle dizayn bölümüne gaz veriyor......................
Yeni hammadde aramalarina agirlik veriliyor, bu arada mekanik tasarim bölümü, quadro tourbillionun, ve kelebek kanat acilimli kadran ve mekaniginin tanitimini yapiyor.....................offffda offffffffff ne zevk ya.....
En son BR-02 tarafından Paz 5 Şub. - 2:35 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
barett
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:21
BR-02 demiş ki:
Simdi hayalime basladim;
bir bakmisiz, 5000 metre kare alan, her sabah dizayn bölümü ile görüsmeler projeler hakkinda brifing, ilerlemeler yeni cikicak model belirlemeleri, her yer bembeyaz, makineler tornalar presler girla calisiyor, Bir sonraki SIHH davetiyelerinin kimlere gönderilecegi tartisiliyor, bu arada SIHH stand dekor tartismalari günü yogunlastiriyor. Sayin Watcher yine cok ucuk bir fikirle dizayn bölümüne gaz veriyor......................
Yeni hammadde aramalarina agirlik veriliyor, bu arada mekanik tasarim bölümü, quadro tourbillionun, ve kelebek kanat acilimli kadran ve mekaniginin tanitimini yapiyor.....................offffda offffffffff ne zevk ya.....
sayin Watcher oglen 12 de kolundaki hic kurmadigi saatle ,yeni tasarilar hakkinda brifing veriyor
watcher Admin
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:35
Beni hayallerimin canevinden vurdunuz dostlar
BR-02
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:44
Inanin sayin Watcher forumla tanistigimdan beri, bende bu hayallerimde yogunluk olustu, günün muhtelif zamanlarinda söyle bir filim seridi gibi hep aklimdan gecer. Simdiye kadar tanistigim bütün modellerin tasarimlarin, bir odakda olustugu asirlarin eksitemiyecegi bir model ve Made in Turkey, kurdele kesiliyor. Yeni tanitim kokteyline, Obama, Merkel, Di Rupo, ana girise gelmek üzere........Isvicreli davetliler olayi protesto edip elcilik araciligi ile katilamayacaklarini bildiriyor, disarida cok azinlik isvicreli bir grup protesto yapiyor....................
En son BR-02 tarafından Paz 5 Şub. - 3:21 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:56
Allah o günleri görmeyi İnşallah nasip kısmet eder bizlere
25 yıllık meslek hayatımda çok güzel adamlarla ustalarla çalıştım bu adamların mütevaziligi sessizliği az konuşması ve o gönüllerinin zenginliği beni çoook etkiledi ... halada böyle adamlarla çalışıyorum gebzedeki Rıfat usta iş yaptırdıgım taşlamanın kitabını yazmış 50 yıldır bu meslekte saçı sakalı ağartmış bu makinelerin içinde hala çalışıyo ..... İzmirdeki Arif usta CNC yapıyo adam ilkokul mezunu 45 yıldır bu işlerin içinde mekanik konusunda ders verir uçmuş adam yaş 70 lere dayanmış ama mikro cnc frezede tablo yapıyo bu adam .... böyle adamlar varken şimdi gelde kendine Usta de diyemessin tabiiii.... ben daha çıragım belki zorlasan bu ustaların yanında kalfa oluruz..
Bizim bu ustalarımız avrupada tourbillon u bulan adamlar gibi 150 euro parada istemez gönülleri zengin çünkü....
asymptote
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 2:58
Çakır bey İngilizceniz var ise ben size merhum George Daniels'in "Watchmaking" isimli kitabını almanızı öneririm. Ben sahip değilim bu kitaba ve incelemedim doğal olarak, fakat okuduğum yorumlardan edindiğim izlenim bu kitabın saatçilerin "İncili" olarak kabul edildiği şeklinde. Uzun süreler baskısı yapılmadığı için bir dönem fahiş fiyatlara piyasada alıcı bulmuş bir kitap bu. Kitapta el işçiliği ile eski makinalar kullanılarak bir mekanik saatin nasıl üretileceği anlatılıyor. Merhum kendi saatçi malzemelerini de kendi takım-tezgahlarında üretirmiş..
Fakat bir şeyi tekrar hatırlatmak isterim size. Yukarıda yazmıştım tekrar ifade edeyim, size bir teknik resim versek muhtemelen o saati üretmeniz çok zor olmaz, metal işleme konusunda oldukça deneyimli görünüyorsunuz. Gerekli toleransları sağlayarak bir saati üretmek elbette zor ve elzem bir iştir ancak mesele farklı ve özgün bir mekanizma üretebilmekte. Bunun için de bir tasarım oluşturmak şart.. CAD programlarından yardım alarak tasarım yapmak, model geliştirmek çok kolay fakat horoloji bilmeden yapacağınız tasarımın başarılı olması, hatta çalışması bile çok zor. Örneğin size kitabını önerdiğim kişi Swiss lever escapement olarak bilinen geleneksel ve kökü yüzyıllara dayanan eşapman sisteminin yerine Co-axial sistemi (diğer bir adı english lever escapement) geliştirmiştir, bu elbette horoloji bilmekle olur. Bugün Omega saatlerinin birçoğunda bu eşapman sistemini kullanmaktadır. Sizin de yukarıda paylaştığınız videolardan birinde AP nin kendi geliştiriği eşapman sisteminin anlatımı var.. Demek istediğim bu kadar uç şeyler olmasa da bir farklılık yaratacak, üreteceğiniz mekanizmayı size(bize) ait kılacak bir takım tasarım yenilikleri ortaya koymak gerekiyor. Tabi size mutlaka birilerinin yardımcı olması lazım.. Kolaylıklar diliyorum..
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 3:11
watcher demiş ki:
Beni hayallerimin canevinden vurdunuz dostlar
Mete Abi çok güldüm affet ya ...
Çakır
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 3:38
asymptote
Sevgili arkadaşım çok haklısın ama bebek bile 9 ayda emekliyo 12 ay civarı yürüyo 36 ay civarı koşmaya başlıyo.....
biz kendi emegimizle bir kez yapalım 1000 tane 2000 tane degil 3 tane olsun bu 3 taneden ne modeller çıkar mekanik konusunda herzaman ama herzaman daha iyisi daha saglamı daha hassası vardır ....
asymptote
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 3:54
Haklısınız, önce birer bir aynısından üretmek lazım bir mekanizmayı, daha sonra tasarım geliştirilebilir. Zor olanı sona bırakmak lazım.. Bir sürü deneme ve yanılma gerekecek, ekip ve tesis işi..
watcher Admin
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 3:55
BR-02 demiş ki:
Isvicreli davetliler olayi protesto edip elcilik araciligi ile katilamayacaklarini bildiriyor, disarida cok azinlik isvicreli bir grup protesto yapiyor....................
Deve kervani gibi kapinin onune dizilmisler ustelik
BR-02
Konu: Geri: İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !! Paz 5 Şub. - 4:14
"Binanin ana girisine konulan 40 metrekarelik büyültülmüs hezarfen saati, yerli ve yabanci basinin ilgi ve odak noktasi haline geliyor, özel mermerden ve sir gibi saklanan özel bir maddeden üretilmis kadranin ve indekslerin zarar görebilme ihtimali ile Sayin Watcher fazla flas patlatilmamasi icin fotografcilari narin bir dille uyariyor."
Cok samimi bir sohbet icersinde olan Watcher, Obama ve Di Rupo`nun bu durumlari, Erdogan`in gözünden kacmiyor.
Al Maktoum, Ilk Limitli modelin 001 nosu icin israrini yineliyor, paranin rol oynamadiginida ifadelerinde belirtiyor......
Ahhh ahhhhh...........
İhtiyacım olan SAAT ekipmanlarının temin edilmesi ---- YARDIM !!