Merhaba Arkadaşlar,
Size ebay üzerinden aldığım, son derece ucuz olan Hint yapımı HMT Kohinoor saatimin incelemesini aktarmak istiyorum. Aslında bu saat bir inceleme yazısına değer mi diye düşündüm ama hem bir mekanik saat olması, hem çok ucuza elde edilebilmesi hem de forumumuzun zenginleşmesi adına yazmaya karar verdim.
Dediğim gibi saati ebay üzerinden aldım, sanırım 1 USD rakamına açık arttırma bana kalmıştı, tabi buna bir de 15-20 USD arası kargo eklendi
Bu kısma özellikle dikkat, ebay yada internet üzerinden bir şey alacaksanız kargo ücretlerine de dikkat edin, ben kargoya dikkat etmiştim ama saatin bu kadar ucuza bana kalacağını sanmıyordum.
Saatimiz bu;
17 Taşlı, kurmalı bir mekanizması var. Camı plastik(mika).
Hafif kavisli bileğe oturan konforlu bir kasası var ama kullanılan metal kalitesi düşük sanırım. Çap: 34mm (tepe hariç), lug to lug 40mm
Saatte kullanılan kordon son derece yumuşak sentetik bir malzeme, dokusu gayet güzel fakat pek sağlam bir görüntüsü yoktu zaten kısa süre içinde tokası çıktı.
Saatin kadranı çok temiz, vintage havasını iyi yansıtıyor, buradaki kusur lumi için kulanılan malzeme, minicik bir parça koptu ve kadran üzerinde dolaşıyor
Kullanılan mekanizma hakkında bir bilgim yok ama muhtemelen iyi kendini ispatlamış bir mekanizma kopyalanmış ve bütün HMT saatlerde aynı mekanizma kullanılmıştır diye tahmin ediyorum. Saatin sapmasını ölçmedim, bir haftayı geçen (süreden tam emin değilim) kullanım süresinde saatte dikkat çeken bir sapma olmadı yada başka bir sıkıntı olmadı. Tabi çapı ve tepesi biraz daha büyük olsa çok daha iyi olurdu hatta aynı mantıkla kasa ve kordon da daha iyi olabilirdi
Gelelim makyajlama kısmına;
Saatle beraber gelen kordon şekil ve doku olarak gayet iyi olmasına rağmen zayıftı her an kopacakmış hissi veriyordu ben de yine ebay üzerinden kordon ve kelebek toka siparişi verdim. Bu arada tam bir ebay fanatiği olmuşum ben de yahu
Kordon ve tokayı ayrı ayrı satıcılardan aldım, her ikisi de Çin'den geldi ve toplam maliyetleri 22 TL civarında bir rakam tuttu.
Kordonu, yumuşak olacağını tahmin ederek keçi(calf) derisi tercih ettim, yumuşaklığı fena değil ama bunu yazarken emin olayım diye kontrol ettim
calf dana demekmiş Kordonun uca doğru incelen bir yapısı var bunun yerine daha küt bir model daha iyi olurmuş.
Toka ise beklediğimden çok daha iyi çıktı. Gönderildiği kutusu, polisajı, çizilmesin diye bantlamaları falan hoşuma gitti, rastgele bir kağıda sarıp göndermemişler.
Bu da bitmiş hali, ufak bir masrafla saati kullanılabilir kale getirmiş oldum.
Biraz uzun oldu galiba, sabrınız için teşekkür ederim