Konu: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 7:37
Buna benzer bir konu "Deka" tarafından açılmıştı,konunun daha iyi anlaşılması için bazı fotoğraflar da çektim.Kurmalı saatler de zembereklerin tırnakları vardır,tulumba'nın içinde de bu tırnakları sabitleyen yatak bulunur bundan dolayı kurmalı saatlerin bir son noktası vardır.Zemberek kuruldukça tulumba göbeğine doğru toplanır saat çalıştıkça da eski halini alır.Kurma işlemi bittiğin de zembereği zorlamamakta fayda vardır yoksa istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.Otomatik saatler de ise sistem tamamen farklıdır,tulumba'nın içi 6 kademeye bölünmüş ve zemberekte tırnak sistemi kaldırılmıştır bunun yerine zembereğin sonuna doğru yaklaşık 3cm uzunluğun da ikinci bir zemberek parçası yerleştirilmiştir,bu parça zemberek katları'nın arasında kalır rotor saati kurduğun da zemberek tulumba göbeğinde toplanır,zembereğin son katı bu parça sayesinde tulumba duvarına baskı yapar rotor'dan gelen güç arttıkça zemberek 6 kademeli bölümüm birinden kurtulur diğerine geçer bu işlem sonsuz kere devam eder.Zembereğin tamamen kuruluyken rotor'un zor dönmesi'nin nedeni budur. Fotoğrafları dikkatli incelerseniz detayları anlamanıza yardımcı olur.Fotoğraftaki tulumbalar AS 1130 ve ETA 2836. Hoşçakalın... https://2img.net/r/ihimizer/img31/8328/dsc0743s.jpg
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 7:45
Çok güzel bir anlatım, teşekkürler...
mustafasuren
Mesaj Sayısı : 431 Kayıt tarihi : 26/12/09 Yaş : 48 Nerden : tokat-turhal
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 7:47
teşekkürler eline sağlık
barett
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 8:01
emegine saglik guzel calisma
teng
Mesaj Sayısı : 5338 Kayıt tarihi : 04/07/09 Yaş : 68 Nerden : İstanbul
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 8:50
Çok net bir anlatım olmuş,
Yeri gelmişken cevabını net alamadığımız bi soruyu gene sorayım, otomatik saatlerin elle kurulması konusuna ne diyorsunuz?
crazyhours
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 9:50
tiptronik vites gibi hem manuel hem otomatik ) hoşuma giden bir detay benim hem oto zevki hem de kurma zevki
crazyhours
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 9:52
ama oto kurmalılardan bazıları fazla kurmaya karşı bir sistem içeriyor diye duydum . Bende vardı ama bir tane buraya musallat olduktan sonra sattım (armani idi kendisi )
deka
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 9:54
İşte bahsettiğin o durum yukarıda açıkca anlatılmış ve bazıları değil geneli içeren bir durum.
crazyhours
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 9:58
hepsinde var yani ne hoş istediğin kadar kur o zaman doya doya ...gıcır gıcır
deka
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 10:01
Ha bu arada Seikonun çoğu modelleri ve bazı otomatiklerin manuel kurma özelliği yok biliyorsun,ama otomatikde olsa aşırı kurulmaya karşı önlem yukarıda açıklanmış.
crazyhours
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 2 Mart - 10:58
doğru çinli makinesi olan armani de vardı jacques lemans ta yoktu mesela biri sea gull diğerini bilmiyorum (jacques in makinelerini bilmiyorum sitesinde eta ve ronda diyorlar ama )
barett
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 23 Mart - 4:27
bu konu yarismadada sorulmus bir konu,ama benim sormak istedigim sey baska bu isi hoby amacli yaptigim icin bir bilene sormak en iyisi diye dusundum.Ben bu zemberek leri otomatik ve kurmali olarak ayirmamak gerektigini dusunuyorum cunku bende mevcut olan bir cok cep saatinde zemberek sistemi otomatiklerdeki gibi atlamali .Mesela roskopf saatlerin hemen hemen tumu boyle vede bazilari 1850 yapimi vede bir cok fransiz saatlerindede ben bunu gordum .Bence (sahsi gorusum) otomatik saatlerde atlamali sistem olmasi sart. rotorun surekli donmesi aktama dislilerini veya zemberegin kendisini kiracagindan olmasi gerekiyor.Manuel kurmali saatlerdede iki sistemde olabilir vede zaten bir cok saatte kullanilmas.Baska fikri olan aydinlatirsa sevinirim.
Valjoux
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Salı 23 Mart - 6:18
Tırnaklı zembereklerin ne zaman kullanılmaya başladığına dair elimde net bir kaynak yok fakat güncel otomatik ve manuel kurmalı saatlerin bir çoğunda bu şekil zemberek sistemleri kullanılıyor ben konuyu açıklarken ETA 2836 ve AS 1130 baz almıştım,bunların dışında da olan mutlaka farklı sistemler olabilir.Söylediğin de haklı olabilirsin manuel kurmalı saatlerde tulumba ve zemberekte değişiklik yaparak tırnak sistemi kaldırılır ve zemberek atlamalı olabilir. Buna en iyi cevabı muhtemelen üreticiler verir
canturkk
Mesaj Sayısı : 365 Kayıt tarihi : 25/09/09 Yaş : 48 Nerden : Ankara
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Çarş. 24 Mart - 5:43
Isterseniz soyle siniflandiralim. Sonlu ve sonsuz zemberek sistemleri demek daha dogru olacak. Roskop saatlerini hic incelemedim. Fakat su anda 8 gunluk bir saatle ugrasiyorum. Makina hebnoaslara cok benziyor. Normalde kurmali olmasina ragmen farkli bir sistemle sonsuz hale getirmisler. Yani sonsuz zemberekler sadece otomatik saatlerde kullanilmiyor.
barett
Konu: Geri: Otomatik ve kurmalı saatlerin zemberek sistemleri Çarş. 24 Mart - 7:22
tam koleksiyonluk saatler. bir antika koleksiyoncusunda görmüştüm ilk defa. eski bir breguet havası vardı saatte. teknik özelliklerini sonradan araştırmıştım.