revaçtaki tissotların çinde çok iyi taklitleri yapılıyor. hatta büyük ihtimal orjinal kasa ve kordon kullanıyorlar.
yaklaşık bir yıl önce ebayden 200 dolara quartz prs 516 almıştım. saatim orjinal ve 2 yıl uluslararası garantili olarak geldi. aldığım satıcı güvenilir bir satıcı, genellikle tissot, orient ve seiko satıyor. tissotları kronometreli quartz, arada t-touch modelleride var. orient ve seiko modellerinin arasında otomatiklerde var. pilli orjinal tissot istiyorsanız bu satıcıyı tavsiye edebilirim. ebay ismi watchub .
gelelim konumuza, bendeki prs516 modelini çok beğenen tissot meraklısı bir arkadaşım, ebayden 90 dolara aynısından bulmuş almış. hani açık arttırma formatında denkgelmiştir diyeceğim ama, fiyat buy it now.
saati bir müddet taktı, kasayı falan inceledik benimkinden bir farkı yok, cam desen safir cam,
sonra saatin kronometresini çalıştırdım, ama kronometrede bir tuhaflık vardı. normalde salise ibresi her bir saniyede tam tur atar, ve ilk 1 dakika boyunca sürekli çalışır. ondan sonra beklemeye geçer ne zaman stop yada split yapınca o zaman aktif hale geçerek doğru zaman üzerinde durur.
fakat bunun salise kolu her üç saniyede bir tur atıyor ve üstelik hiç durmuyordu. saatin mekanizmasına bir saatçide baktırmasını tavsiye ettim. saati açtırmış ve çin mekanizması olduğunu öğrenmiş, zaten saatin kutusundan anlamak gerekirdi. kutu ve kitapçıkta çince yazılar mevcuttu, garanti kartı vardı ama doldurulmamıştı, üstelik satıcıda çinliydi.
iş işten geçmişti, paypal itirazı için süre geçmiş ve satıcıyada pozitif feedback bırakmıştı. arkadaşım durumu bildirmek için satıcıya mesaj atmış, satıcıda çin shanghai tissot bayisinden temin ederek sattığını söylemiş.
eğerki bunlar replika tissot satıyor ise, anlaşılmaması için kutusunuda orjinal gibi hazırlamaları gerekmezmiydi? ve madem replika saat yapıp satıyorlar, neden daha ucuz kasa ve cam malzemesi kullanmıyorlar,
saatte safir cam ve orjinal yada orjinale en yakın kalitede kasa kullanılmış. bu tissotun çin pazarı için daha düşük maliyetli saat üretme politikası olabilirmi diye aklımdan geçmiyor değil