Arkadaşım saate ayar verebilmek ve de özellikle yardımcı bir ekipman olmaksızın ayarlayabilmek oldukça zordur.
Burada küçük ve de büyük kol olarak bahsettiğin kollar balansta "muska" ve "raket" olarak adlandırılan kollardır.
Benim şahsi tavsiyem bu kollara ve ayarlara sakın dokunma.
Öncelikle bir saatin çalışma prensiplerini,zemberekten gelen gücün hangi aşamalardan geçerek balansa ulaştığını,balans-maşa-çelik çark üçlüsünün hangi şartlarda ve nasıl işlediğini iyice öğren.
Bunu da eski eşya pazarlarından kolayca temin edebileceğin eski tip masa saatlerinde gözlemleyebilir,bu saatleri söküp takarak genel saat prensipleri üzerinde bilgi sahibi olabilirsin.
Daha sonra başlangıç için söküp takarak pratik yapmak üzere kurmalı bir kol saati edinerek bu saati söküp takarak el becerini geliştirebilirsin.Bütün bu işleri yaparken de bir saatçiden destek alman şart bence.
Sökme takma ve prensipleri öğrendikten sonra bahsettiğin ayar işlerine girebilirsin.
Kaldı ki bahsettiğin günde bir dakikalık sapma mekanik bir saat için güzel bir değer.Diğer taraftan makinenin kirli,yağsız oluşu,bulunulan ortamlar ve manyetik kirlilik de bu ayarsızlığa neden olabilir.Her ayar balans üzerinden olmaz.
Bahsettiğim bilgileri ve becerileri edinmeden balans üzerinden ayar yapmaya kalkışmak bir doktorun tıbbiyede anatomi dersini almadan açık kalp ameliyatına kalkışması gibi bir şey olur.
Bu ayarsızlık çok aklına takılıyorsa iyi bir saatçiye götür ve ayarsızlığın nereden kaynaklandığını tespit ettir ve de ayarı nasıl yaptığını kendin de izle.
Yoksa pandülü ve balansı bozar saatine yazık edersin.