| Mikrorotor saat mekanizmalari | |
|
+5certus teng solestar deka watcher 9 posters |
Yazar | Mesaj |
---|
watcher Admin
| Konu: Mikrorotor saat mekanizmalari C.tesi 26 Ara. - 13:44 | |
| Bu baslikta biraz mikrorotor mekanizmalari inceleyelim.
Mikrorotorlu bir mekanizma otomatik bir mekanizmadir. Otomatik saatlerde bir rotor adi verilen bir parca genelde yarim daire seklinde olur ve kol hareketleriyle donerek carklar yardimiyla saatin yayini kurar. Bu rotor makinenin ignelerin aksi bolumde saatin arkasinda yer alir. Mekanizmanin ustune monte edilmis ek bir parcadir, bu parca nedeniyle de mekanizmanin kalinligi artar. 1960 li yillardan itibaren gelisen ince saat meraki nedeniyle Buren, Universal Geneve, Piaget gibi ureticiler saatin ana parcasi olan platin diye adlandirdigimiz buyuk parcanin icine oturan ve boylece saatin kalinligini en minimuma indiren mekanizmalar uretmeye basladilar. Bu mekanizmalarda rotor ana govdenin icine yerlesmistir, cok kucuk bir yarim ay seklinde parcadir. Bu sayede hem otomatik hem de birkac mm kalinligi gecmeyen saatler uretilebilmistir. 1967 de uretime gecen Baume et Mercier buren mikrorotorlu makine kullanarak o yillarin an ince otomatik saati unvanini almistir. Yine hemen sonra ayni donemde piaget'den baska Universal Geneve de Polerouter modeliyle mikrorotorlu saatler kervanina katilmistir. Universal Geneve ve Piaget sadece kendi saatlerinde bu mekanizmalari kullanirken Buren disariya da makinelerini satmisti. O donemde Buren makine kullanan saatlerden Baume et Mercier baumatic, Dugena automatic, Bulova ambassador, Hamilton Thinomatic ve intramatic gibi markalarin yani sira Buren de yine ayni makine ile Buren automatic saatlerini piyasaya surmuslerdi. Buren, 1980 lerdeki quartz krizinde batarak tarihin sayfalarina gomulurken piaget kendi makinesini elinde tutmustur, yine Universal Geneve de son yillarda mikrorotorlu makinelerine donus yaparak UG100 ve daha sonra UG101 modellerini piyasaya surdu. Yine son yillarda Chopard'in uratime gecirdigi LUC modellerine kullandigi super mikrorotoru da eklemek gerekir. Patek Philippe ise her zamanki gibi bu konuda da ustalik sergileyerek Calatrava modeline bu makineleri uygulamaya basladi. Bugunluk bu kadar daha sonra resimler de ekleyerek gecmiste ve gunumuzde mikrororlu mekanizmalari inceleyecek iyi ve zayif yonlerini ortaya koyacagiz. | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 3:47 | |
| Simdi sira resimlerde, bu sayfada eski ve antika olanlarini inceleyelim: Icinde buren hamilton olan intramaticler: Yine icinde buren barindiran 1967 uretimi bir altin Baume et Mercier, saatin inceligine dikkatinizi cekerim: Eski buren makineler gunumuzde de halen cok tutulduklari icin Isvicredeki ozel siparis uzerine kisisel saat imalati yapan atolye Golay Spierer tarafindan realize edilmis, icine dekore edildikten sonra buren mikrorotor yerlestirilmis bir ozel modern saat: Buren makinalar, birincisi elde dekoreli ikincisi hamiltondaki fabrika cikisi makina: Universal Geneve Polerouter: Piaget P12: | |
|
| |
deka
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 3:55 | |
| Güzel bir Pazar akşamı göz zevkimizi okşadığın için fotolara teşekkür ederiz, gerçekden makinalardan bir zarafet, bir güzellik akıyor, olsunda dekoresiz olsun, çok güzeller. | |
|
| |
solestar
Mesaj Sayısı : 909 Kayıt tarihi : 26/08/09 Yaş : 47 Nerden : Konya
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 4:11 | |
| Bilgiler ve fotoğraflar için teşekkürler. Bu mekanizmayı üretmek bazı markalar için zor mudur, yoksa tercih mi etmemektedirler? Örneğin Omega, Tag, Hamilton, Oris, Longines vs. markalarda bu tarz makineler yok sanırım, sebebi nedir?
En son solestar tarafından Paz 27 Ara. - 4:44 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi | |
|
| |
deka
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 4:27 | |
| Bu konuda uzman değilim, bu yüzden sadece yorum yapacağım, mekanizmalara baktığımızda rotorun merkezde olduğunu görüyoruz,zaten standart (örneğin eta bilmem ne modeli) bir makinada herşeyin yeri bellidir, eğer bunda dekore veya tadilat yapılacaksa, dekore kolaydır, her ne kadar bir emek harcansada kolaydır sadece el işciliği gerektirir, ama tadilat zordur ve teknik bir konudur mikrorotor olayında da bir tadilat olayı gözüküyor, en azından merkez milinin yerinin değiştiğini görüyoruz, bunun içinde o hareketin ilgili yere iletilmesi için intikal parçaları üzerinde eklemeler yaparak, hareketin o bölüme iletilmesi gerekir ki,makinanın boyutlarını ve çarklarını düşündüğümüz zaman bunun zorluğu daha kolay anlaşılabilir | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 4:49 | |
| Bu mekanizmayi uretmek zordur ama ustelik verimli olarak yaratmak ve uretmek daha da zordur, ilk firsatta guncel uretilen mikrorotorlardan da resimler ekleyecegim, oldukca zaman aliyor, Bu mekanizmalarin en zayif tarafi kurma islemini diger buyuk rotor kadar verimli yapamayisidir, ozellikle eski uretimlerde bu zaman zaman sikinti olusturur, kurma islemine el ile de kurararak destek vermek gerekir yoksa buroda oturan bir kisi kucuk kol hareketleriyle saati tam kuramaz, kurma kolunu da kullanmasi gerekir, kucuk rotorun kurma islemini layiki ile yerine getirebilmesi icin genis kol hareketlerine ihtiyac vardir ama sanirim yeni teknoloji ve bu konudaki ilerlemeler nedeniyle yeni uretimlerde bu sorun cozulmus gibi gorunuyor. Simdiki lange et sohne, chopard luc ve patek philippe calatrava modellerinde bu sorun yok gibi gorunuyor. Universal Geneve de UG100 ve daha sonra UG101 isimli yeni makinelerini uretime cikardilar, onlardan da sikayet duyulmadi. Ama yeni modellerde fiyatlar 10 bin dolarlardan basliyor, halbuki guzel bir vintage mikrorotorlu saat gunumuzde 150-500 euro arasi alinabilir. | |
|
| |
solestar
Mesaj Sayısı : 909 Kayıt tarihi : 26/08/09 Yaş : 47 Nerden : Konya
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 4:55 | |
| @deka & watcher, Durum anlaşılmıştır, teşekkürler | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 8:50 | |
| | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 9:05 | |
| | |
|
| |
deka
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 12:30 | |
| Handikaplarıda olsa ,makina şiir gibi, transparan arka kapakla birlikde,arka tarafdaki görsel şölen herşeye bedel. | |
|
| |
teng
Mesaj Sayısı : 5338 Kayıt tarihi : 04/07/09 Yaş : 68 Nerden : İstanbul
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 12:34 | |
| bu da Hamilton microrotor ya da diğer adı ile microtor | |
|
| |
deka
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 12:56 | |
| saati ele geçirebildin mi?,öyleyse hergün şiir okuyorsundur.(makina şiir gibi ya) | |
|
| |
teng
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 13:00 | |
| Artık sağa sola bırakmaya başladı çünkü ona Tissot TXL verdim (geçici tabii) | |
|
| |
deka
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 13:02 | |
| hehe,nede olsa taktisyen olarak taktik bol,netekim. | |
|
| |
teng
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Paz 27 Ara. - 13:04 | |
| | |
|
| |
certus
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Ptsi 28 Ara. - 3:54 | |
| bu resim yukarıda var ama yine de daha yakın çekimin zararı olmaz .. chopard harikası l.u.c | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Ptsi 28 Ara. - 3:56 | |
| Bu saat te hayallerim listesinde | |
|
| |
certus
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Ptsi 28 Ara. - 3:58 | |
| son zamanlarda bende chopard'a sardım mete abi | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Ptsi 28 Ara. - 4:21 | |
| sen dur moonwatch var daha siranda senin | |
|
| |
certus
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Ptsi 28 Ara. - 5:59 | |
| evet ya benim daha uzuuun bir yolum var... bekle beni moonwatch .... | |
|
| |
deka
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Ptsi 28 Ara. - 6:20 | |
| limitli sanat harikası,süper. | |
|
| |
barett
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Salı 29 Ara. - 8:00 | |
| | |
|
| |
vervito
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Çarş. 30 Ara. - 6:58 | |
| watcher, dokturmussunuz yine))) su yaziyi buraya eklememde bir sakinca yoktur herhalde copyright'i bana ait herhalde degil mi? )) amac: sadece buraya uye olan arkadaslar da okuyabilsin. Mete abi, bakalım kaç kişi micro rotor hastası olup çıkacak bu işten Bildiğimiz otomatik saatin rotorunu küçültmüşler, tabiri caizse makinenin içine gömmüşler ve ortaya ince, daha hafif otomatik bir makine çıkmış. rotoru da minnacık, sevimli bir rotor. İlk patentli mikro rotorlu makineyi Buren (Hans Kocher usta/bu arada Mete abi usta "Uhrmacher am Buren" isimli kitabında almanca bu kitap micro rotoru nasıl bulduğunu falan anlatmış) marka yapmış(intra-matic isimli 1000 serisi (1000, 1000A, 1001, 1001A)). 1954te patent almış, Universal Geneve 1955 (Polerouter serisi), ancak halen hangisinin ilk mikro rotoru yaptığına dair tartışmalar var. benim gönlüm Buren'den yana. Zaten o zaman bu olay mahkemelik olmuş ve davayı da Buren kazanmış. Universal Genevin makineleri neredeyse birebir Buren'in intra-matik'i ile aynıydı. Mahkeme kararına göre U.G. kendi patentini aldığı tarihe kadarki ürettiği her bir kalibre için Buren'e 4 isviçre frangı ödemek zorunda kalmıştır. Buren makinelerini Hamilton (1966 Hamilton Buren'nin butun haklarını alıyor, fabriklarını ve makineleri ves.) ve Bulova kullanmış. 1960 genç marka Piaget (kökleri eski olsa da 1943'de registered trademark olmuştur) 12P makinesini piyasa sürerek Guines rekorlar kitabına en ince otomatik makine ile girmiş (2.3mm). daha öncesinde de bilindği gibi 1957 9p kurmalı makinesi ile "ultra ince makinler" dalgasının başlangıcını yapmıştı. Buren'in ilk mikro rotorları 1000 serisiydi, ardından 1280, 1281, 1282 ve 1320,1321 ve 1322 serileri çıktı. Hamilton bunların hepsinden kullandı kendi saatlerinde Hamilton 628 (Buren 1282) Hamilton 629 (Buren 1322) Hamilton 663 (Buren 1000A) Hamilton 666 (Buren 1000A) Buren'in 1000 serisinde U.G. cal.215'inde de olduğu gibi "winding efficiency" pek iyi değildi . o yüzden de Breitling ve Heuer 1280 serisinin çıkmasını beklediler bir nevi ki otomatik kronografarı geliştirsinler. buren de u.g. de geliştirdikleri makinelerde bu olayı düzeltmek için rotora yataklık eden mikro top geliştirmişler. (u.g.'nin cal. 218'i ve Buren'in 1280leri) şuradan makinelere bakabilirsiniz http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... Buren_1000 (search kısmına Buren veya Universal Geneve yazsanız bu markaların dediğim makinelerini teker teker inceleyebilirsiniz) cok yararli bir link bence. Aklıma gelmişken mikro rotor diğer ufaltılmış rotorlarla karıştırılmasın mesela Lange Sohne'nin Dreiviertelrotor'u ile. bu makinede rotor ufak olsa da mikro rotordaki gibi makinenin içine entegre edilmiş değil, sıradan rotorlar gibi makinenin üzerinde sadece boyutu ufak. tarihçesi kısaca böyle diyebilirim. sonrasında mikro rotorları ile tanınan Baume Mercier de makinelerini Buren'den alıyordu. günümüzde Universal Geneve'den başka üreten var mı bilmiyorum. günümüz piyasasını pek iyi bilmiyorum. Mete abi bana yardımcı olsun bu konuda. Chopard'ın var bir LUC mikro rotor makinesi bildiğim kadarı ile hatta Tonneau bir saatti galiba. Patek'in Calatrava serisinden ve moonphase ve calendar'lı bir modeli var. hatta mete abiye bulduğum linkleri gönderdim. JLC'dan vazgeçirip mikro rotorlu bir Patek alması için gaz verme heyecanına kapıldım ama baya bir fiyat farkı varmış. Rotoru 22k altından yapmış Patek. avatarımda görüldüğü gibi ne bileyim. iyi güzel çok sevdim, o kadar .çok sevdim ki avatar yaptım ama yine de eski Buren bir mikrorotorun yeri başkadır. bir de şöyle bir timezone makale linki buldum kendi mikrorotor klasörümde -http://www.timezone.com/library/archives/archives631988314105468750
En son vervito tarafından Paz 12 Eyl. - 2:12 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi | |
|
| |
vervito
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Perş. 9 Eyl. - 21:15 | |
| -http://guinand-watch.com/images/stories/guinand/assets/Info_Buren_E.pdf | |
|
| |
watcher Admin
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Perş. 9 Eyl. - 21:52 | |
| Bu basligi gundeme getirdigin icin cok tesekkurler dostum, ben unutmustum | |
|
| |
xedos
Mesaj Sayısı : 16 Kayıt tarihi : 23/12/10 Yaş : 49 Nerden : Ankara :(
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Perş. 23 Ara. - 9:08 | |
| unutmak yok. ben çok sevdim bunları. hatta bir şekilde ebay'den filan bir microtor'lu makine alsam filan gibi zararlı fikirlere dahi düştüm ancak ilk aklıma gelen, örneğin 150€ bedelle herhangi bir marka ve model ürün alsam sırf mekanizma için, bozuk çıksa ne yaparım vs...
daha okuyorum o yüzden. neye baksam atlayasım geliyor. | |
|
| |
frown
Mesaj Sayısı : 403 Kayıt tarihi : 16/12/10 Yaş : 48 Nerden : İstanbul
| Konu: Geri: Mikrorotor saat mekanizmalari Perş. 20 Ocak - 0:48 | |
| - xedos demiş ki:
- unutmak yok. ben çok sevdim bunları. hatta bir şekilde ebay'den filan bir microtor'lu makine alsam filan gibi zararlı fikirlere dahi düştüm ancak ilk aklıma gelen, örneğin 150€ bedelle herhangi bir marka ve model ürün alsam sırf mekanizma için, bozuk çıksa ne yaparım vs...
daha okuyorum o yüzden. neye baksam atlayasım geliyor. Ben de senin gibi ebay'den microtorlu bir makine bakınıyorum, yazdığın fiyatın çok altında makineler bulmak mümkün mesela bunun gibi http://goo.gl/hoZFpAma ben sabredip daha ucuzunu bulmayı bekliyorum. | |
|
| |
| Mikrorotor saat mekanizmalari | |
|