Merhaba arkadaslar,
sizlere sahsen sarayin en güzel saatlerinden biri olan bu saate dikkatinizi cekmek istedim.
Breguet Nr. 758 (Pendüle) et Nr. 507 veya "pendule sympathique" (Sempatik Pandül) diyede adi gecen bu meshur saatin özelliklerinden biride, üstüne takilan cep saatinin ayarini kendi kendine otomatik olarak yapabilmesi, o zamanlar icin müthis birsey simdide tabii ki...
Breguet ìn Topkapi müzesi ile ortaklasa 1 Haziran - 31 Agustos 2010`da gerceklestirdigi Sadece Osmanli ve Türk piyasasi icin üretilmis nadide parcalardan olusan bu sergiyi maalesef kacirdim. Ama sizlere buradan kisada olsa bir bilgi vermek istedim.
Bu nadide parcalardan biride yukarida bahsettigim, Sömine saati.
Breguet firmasinin üretmis oldugu,en tefferruatli makinelerden biri olma özelligini tasiyan bu saatin ilk modelleri 1795 üretilmis ve ayni saate ait olan cep saatinde zaman düzeltme yapabilmis , daha sonra gelistirilen modellerinde 1805`den itibarende ana saate göre cepsaatinin zaman ayarinida yapabilmektedir. muhtelif emayil resimlerle ve mücevherat taslari ile bezenmis bronz kasa, gümüs kadran üzerine osmanli rakamli saat 6da saniye, ölcüler 335 x 190 mm, müthis bir saat. Maalesef saate ait olan Breguet 507 nolu cep saati kaybolmus, kimbilir nerde, bulabilsek cok iyi olurdu, hangi kasada sakli kimbilir.........
bazi resimler
Buda calisma prensibi acisindan bilgi verici bir resim.